Portreti Uroš Predić
4. okt
KULTURA · art

Beogradska publika će do 4. novembra uživati u 24 remek dela jednog od najvećih srpskih majstora. Izložba „Još jedan pogled na Uroša Predića“ je izbor dela iz fonda Narodnog Muzeja Pančevo, autora Dimitrija Jovanova, kustosa i istoričara umetnosti Narodnog muzeja u Pančevu.

Ovom izložbom je zvanično počela nova sezona rada Doma Jevrema Grujića, Muzeja istorije, umetnosti, i diplomatije. Beogradska publika biće u mogućnosti da mesec dana uživa u delima Uroša Predića i to prvi put posle 20 godina, kada je poslednji put organizovana izložba jednog od najznačajnijih srpskih umetnika u našoj prestonici.

Na izložbi u Domu Jevrema Grujića posetioci će biti u prilici da vide 22 dela koja dolaze iz Pančevačkog muzeja, dok su dva dela deo zbirke Doma Jevrema Grujića. Pored portreta i religioznih kompozicija, nekoliko studija pokazaće vam na koji način je izuzetni slikar gradio svoje velike kompozicije. Dela su nastala u rasponu od 1886. do 1945. godine tako da samo na ovoj izložbi možete pratiti gotovo 60 godina rada našeg velikog slikara.

do
Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17
Dom Jevrema Grujića

Svojom lepotom se posebno ističu portreti bračnog para Hadži-Pavlović, za koje bi se moglo reći da predstavljaju vrhunac njegovog portretnog slikarstva, zatim portret Kralja Aleksandra I Karađorđevića, ikona Sveti Pantelejmon isceljuje slepe koju je slikar uradio za unuku Jevrema Grujića i mnogi drugi …

Dom Jevrema Grujića je blisko povezan sa životom i slikarskim opusom Uroša Predića, a prijateljske veze između umetnika i članova porodice bile su mnogostruke. Upravo zbog toga Narodni muzej iz Pančeva je odlučio da velika izložba ovog srpskog majstora bude baš u Domu koji kroz umetnost povezuje gradove za koje je Predić bio najviše vezan – Beograd i Pančevo.

Radno vreme Doma Jevrema Grujića kada možete posetiti izložbu je četvrtkom i petkom od 15.00 do 20.00 časova sa vođenom turom u 17.00, a subotom i nedeljom od 11.00 do 16.00 časova sa vođenjem od 12.00.

56. Oktobarski salon 23. septembar 2016. 56. Oktobarski salon: Ljubavni zanos Izložba u Centru za grafiku 20. septembar 2016. „Jednostavno, zabavno i opasno“ sa Mladenom Stropnikom Sneg u šumi grafika 29. avgust 2016. Izložba grafika japanskog autora Haruhike Jošinage Marija Maksimović 13. jun 2016. Otvaranje izložbe Marije Maksimović „Here and There“ · ·