-¬paquito-izabela_72dpi-9
9. maj
KULTURA · art

Izložba radova Izabele Matoš biće otvorena u Beogradu, a na svečanom otvaranju održaće se i performans umetnice, uz pratnju italijanskog gitariste Pietra Baldonija.

Izabela Matoš je likovna umetnica, sa poetski vrlo izraženom ličnom vizijom. Diplomirala je na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu. Izlagala je na mnogim grupnim i samostalnim izložbama, te koordinirala razne likovne radionice za decu i odrasle na raznim kontinentima. Živi i stvara u Nantu (Francuska) dok je velikog traga ostavila i na likovnoj sceni Crne Gore, naročito Herceg Novog.

Izabela se u svom umetničkom radu igra, reciklira, crta, seče… Nasuprot svesprisutnoj težnji ka analizi u savremenoj umetnosti, Izabela nomadskim duhom željnim širine oplemenjuje realnost i poziva na estetsko i poetsko iskustvo. 

Živimo u svetu gde se materija tranžira do najsitnijih čestica. Svojim radovima Izabela materiju razotkriva. Manuelnom veštinom i tehnikom uvodi nas u prirodu, organsko, mediteran… Vez kao neki ženstveni ritual u koji su utkane emocije, istorija, isčekivanja, njen je izraz.

Velika galerija SKC-a, Kralja Milana 48
SKC

“Sviđa mi se ideja o nečemu ‘između’ – između umjetnosti i (…) – možete redefinirati stvari. Vođena poezijom Miroslava Antića, upustila sam se u novu igru, u imitiranje drveća. Ugledana na drveće dok lišćem rezbari prostore izabrala sam goblen kao tehniku. Kroz repeticiju poteza, samo stvaranje pretvara se u vrstu meditacije. Provlačenjem  niti stvaraju se apstraktne i jasno definisane površine – poput preplitanja duša. Korištene tekstilne niti su napravljene od odbačene garderobe, sakupljene od prijatelja i lične, što svjesno dovodi do zajedništva. Tekstil je  kao naša druga koža, od koje smo postali neodvojivi. Muzika je neizbežna. Ovom prilikom pažljivo biran kompozitor svojim melodijama direktno dodiruje najdublja osjećanja i podseća na rađanje, razvoj i rast. Podjednako je romantično-melanholična kao dodir od mene do drveta. Od čovjeka do prirode.”, izjavila je Izabele Matoš

Izložba nastaje kroz performans. Sam proces vezenja praćen je muziciranjem italijanskog gitariste. Pietro Baldoni je, gitarista, kompozitor i dizajner zvuka. Kao poliedrični muzičar on stvara miksajući elekro-akustične zvučne pejzaže, noise i melodične teksture.

Antoni Tapies Bez naslova litografija i suva igla 2003 4. maj 2017. Dali, Pikaso, Miro i Tapies u Muzeju grada Novog Sada TanjaVujinovic-UOPark-Ultramono-318 28. april 2017. Izložba „Univerzalni objekti“ Tanje Vujinović Broshura_TG_17 27. april 2017. Treće međunarodno trijenale grafike Velovi 26. april 2017. Izložba „Velovi“ · · · · · ·