visual-srpski
14. mar
KULTURA · art

Izložba „Zlatno doba” sastavljena je iz originalnih radova autora, nastalih tokom sedamdesetih godina prošlog veka.

Vladimir Bačlija rođen je u Subotici 1948. godine. Od 1970 godine, profesionalno se bavi fotografijom.

Karijeru je započeo u „Večernjim novostima” gde se pored lajf reportaža specijalizovao i za baletske i modne fotografije. Zajedno sa modnim kreatorom Gradimirom Buđevcem, pokrenuo je prvi jugoslovenski privatni modni časopis „Moda”.

Kao slobodni umetnik bio je dugogodišnji saradnik studija marketing „Borba” i „Delo”, kao i marketinških agencija: Spektra, New moment, Saatchi & Saatchi, Ideja Plus i drugih. Bio je art direktor u Astro dizajnu.

Sarađivao je i sa najpriznatijim grafičkim dizajnerima: Nenadom Čonkićem, Slobodanom Mašićem, Dobrilom Nikolićem, Batom Kneževićem, Dušanom Aranđelovićem, Edvardom Čehovinom, Rajkom Milović…

Bio je ratni reporter u Bejrutu i Izraelu.

Osnovao je autorski studio „Art Atelje Bačlija” u Vukovoj zadužbini. Dobitnik je nagrade na festivalu „Golden Drum“ u Portorožu 1998.

Marsh Open Space, Cetinjska 15
Marsh Open Space

Povodom velike retropsektivne samostalne izložbe u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu pod nazivom Dedaizam, u časopisu ReFoto Jelena Matić je o Bačliji napisala i sledeće:

„…Bilo da su snimane u eksterijeru na ulicama grada, ili u studiju uz prateće rekvizite, fotografije Vladimira Bačlije nisu nastajale slučajno. Proces njihove realizacije nikada nije počinjao, niti se završavao jednim pritiskom na okidač fotoaparata. Naprotiv, čini nam se da je ovaj autor poput reditelja, koji još pre procesa svakog snimanja, tačno zna šta hoće i kako to da postigne…”,

i dodaje:

„Tokom svih ovih godina Vladimir Bačlija nikada se nije zaustavljao, vraćao. Kod svakog novog projekta i fotografije pronalazio je nova i nova rešenja koja će, s jedne strane, zadovoljiti potrebe klijenta ili časopisa, dok, s druge, potpuno jasno ukazivati na autonomnost, neodustajanje od njegovog unutrašnjeg, stvaralačkog stava.

Upravo to ga je i učinilo jednim od vodećih i nezaobilaznih autora modne i reklamne fotografije.”

marina 8. mart 2017. Izložba „Mala retrospektiva“ Marine Marković mlada-2 3. mart 2017. Izložba „Banket“ Jelene Trpković Napusteni brod, nitro lak na lesonitu, Kuća Legata 2. mart 2017. Izložba „Neviđeni Lubarda“ HAND MADE FESTIVAL 26. februar 2017. Prvi „Hand Made“ festival u Dorćol Platz-u · · ·