Jack Oblivian
7. maj
KULTURA · muzika

Kažu da je Memfis rodno mesto rokenrol muzike. Tamo je sve počelo singlom „Rocket 88“ pre 65 godina. Sam Phillips, Sun Records, Elvis, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis, Roy Orbison… U Memfisu su potom svi kroz dekade želeli da snime album, da sviraju koncert ili da tamo naiđu kao turisti.

Grad je etiketiran kao najvažniji u istoriji rokenrola, a poslednjih 20 i više godina izvestan broj sjajnih i uticajnih grupa, te kantautora iz Memfisa drma modernom nezavisnom scenom, a bar jednom godišnje eksplodira i neki novi bend.

Najvažniji bend koji se za poslednjih četvrt veka pojavio u ovom gradu svakako su Oblivians, multiinstrumentalni trio koji je svirao pank i bluz manijakalnom posvećenošću i, sa zanatske strane gledano apsolutno amaterski.

Dom omladine Beograd, Makedonska 22
Bad music for bad people
1500
Događaj na Facebooku

Od 1993. do 1998. kada su raspušteni, snimili su tri studijska albuma i brdo singlova i što je još važnije, posthumno postali jedan od najuticajnijih garažnih sastava na više mejnstrim grupa poput The Hives, White Stripes, The Black Keys, te današnje predvodnike modernog garaž zvuka kao što su Thee Oh Sees i Ty Segall.

Eric Oblivian se posvetio Goneru, potom napravio i festival. Greg Oblivian je oformio Reigning Sound, oženio se i odselio iz Memfisa sa porodicom, a Jack Oblivian je nastavio da svira u par bendova koje je pokrenuo po raspadu Oblivians (Cool Jerks, The Tearjerkers, Jack-O & The Tearjerkers, South Filthy, Natural Kicks, Limes, Knaughty Knights) i za skoro 20 godina postao lokalni bog otac i guru mlađim generacijama.

Ako je Jack broj jedan rok scene Memfisa, onda je Amy LaVere prvakinja amerikane i kantrija. Njen mentor, pokojni Jim Dickinson, govorio je: „Ova mala je neviđena! Šamara kontrabas kao Willie Dixon na kristal-metu!“. Saradnja sa Jimom Dickinsonom započeta prvim albumom nastavljena je i 2007. objavljuje Anchors & Anvils, a četiri godine potom i Stranger Me, mračnu ploču posvećenu preminulom Jimu Dickinsonu. Iste godine (2011.) Amy je po drugi put zaredom proglašena najboljom pevačicom u Memfisu i to u konkurenciji imena kakva su Shannon McNally i Valerie June!

Tuxedomoon 18. april 2016. Tuxedomoon u okviru „Half-Mute“ turneje 18. maja u Domu omladine Beograda Beograd voli ploče 16. april 2016. Obeležavanje Svetskog dana vinilnih ploča na Cvetnom trgu Koncert Bernays Propaganda 15. april 2016. Bernays Propaganda + Triko u Elektropioniru cover5 12. april 2016. Resonate festival · · ·