Bina
5. maj
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Jedna od najistaknutijih knjiga savremene arhitektonske misli, Le Korbizjeova „Ka pravoj arhitekturi“ završava se široko citiranim rečima: „Arhitektura ili revolucija? Revolucija se može izbeći“. Knjiga datira iz davne 1923. godine a odgovori na pitanja arhitekture i budućnosti, budućnosti arhitekture i njene uloge u društvu kao da su sve zamagljenija. Danas su očekivanja od arhitekture daleko manja nego te davne 1923. godine, a suprotno tome, njena uloga nimalo nije.

Maj mesec tradicionalno donosi Beogradsku internacionalnu nedelju arhitekture – BINA-u, jedanaestu po redu. Pod sloganom BUDUĆNOST je SADA / FUTURE is NOW, ovogodišnja BINA se održava se od 5. do 28. maja na više lokacija u gradu i naravno, na njegovim ulicama.

Događaj na Facebooku

Međunarodni partner

Krajem prošle godine Beogradska internacionalna nedelja arhitekture postala je sa još 13 organizacija partner u dvogodišnjem programu Future Architecture Platform. U pitanju je panevropski projekat koji je okupio arhitektonske muzeje, festivale i organizacije iz svih 13 zemalja sa namerom  da kroz različite aspekte svog programa tokom dve godine trajanja projekta sagledaju  budućnost arhitekture, iz perspektive autora do 40 godina života – upravo onih koji će tu budućnost promišljati, projektovati i graditi. Ovaj program izvodi se u okviru programa Kreativna Evropa, pod pokroviteljstvom Evropske Unije, a nosilac projekta je Muzej za arhitekturu i dizajn iz Ljubljane.

Budućnost građene sredine

Na match making konferenciji u Ljubljani, održanoj tokom februara 2016. godine, 26 mladih stručnjaka iz užeg izbora predstavilo je svoje vizije i promišljanja vezana za budućnost građene sredine. Zajedno sa predstavnicima lokalnih sredina pokušaće da daju odgovor na to čime i na koj način treba da se bavi arhitektura u vremenu koje tek dolazi. Na otvaranju BINA-e, 5. maja u Kulturnom centru Beograda otkrićemo i ko će od ovih mladih stručnjaka učestvovati na izložbi u Beogradu.

Vodeće izložbe i predavanjaPoseban deo programa BINA 2016 posvećen Future Architecture Platformi obuhvata međunarodnu  izložbu Energetske tačke Beograda i predavanjaArhitektura posle budućnosti“ Ane Jeinić (Austrija), kao i „Predstavljanje nasleđa u budućnosti“ Sonje Jankov. Izložba Energetske tačke Beograda / Future Architecture Platform predstavlja viziju arhitekture budućnosti viđenu očima šest autora i međunarodnih autorskih timova. Izložba Stambena arhitektura – Studio Dva arhitekta prikazuje savremenu stambenu arhitekturu u dijapazonu od kolektivnog do elitnog stanovanja.

Prateći program
U sklopu programa BINA-e je i pregled godišnjih nagrada za arhitekturu – „Arhitektonski i urbanistički konkursi 2015“ i brojne izložbe inspirisane gradom i životom u njemu: „Neobična mesta“ je  izložba fotografija Željka Mandića koja govori o prostorima uhvaćenim u raskoraku  između sadašnjosti i budućnosti, „Međunarodna izložba savremenog stanovanja – STANOVANJE 2015“ organizovana je pod pokroviteljstvom Građevinsko-arhitektonskog fakulteta iz Niša, a posvećena je savremenim tendencijama  u oblasti stanovanja, dok je „Prostorni origami“ studentska izložba Tehničkog univerziteta Graca eksperimentalnih prostornih konstrukcija.

Tokom trajanja BINE u Noći Muzeja 21.maja, kroz dve posebne izložbene postavke biće predstavljeni i rezultati dve BINA radionice:  „Graditeljke Beograda“, a učesnici su deca uzrasta 10-14 godina i „Nijanse prostora“, studenta arhitekture i dizajna, na Vajarskom odseku FLU.

Programski blokovi

Program BINA-e čine i posebni programski blokovi: „Stanovanje danas“ posvećen je temi savremenog stanovanja gde će se predstaviti različita evropska iskustva, serijal od pet predavanja „Suočavanja“, kao i BINA šetnje koje će se realizovati tokom tri majska vikenda. Radionice se sprovode sa dugogodišnjim partnerima, fakultetima i ustanovima, i brojnim saradnicima, a namenjene su polaznicima različitih ustanova. Rezultati ovih radionica biće predmet posebnih izložbi tokom Noći muzeja 2016.

Bogdan Bogdanović 11. decembar 2015. Bogdan Bogdanović: Uvod u celinu Le Jardin de Belgrade 2. april 2015. Konferencija Belgrade.SCAPES:LAB / I Think BG Moda za kuću 29. decembar 2014. Izložba nameštaja i kućne dekoracije „Moda za Kuću” u KC Gradu Boogradski izlog 4. decembar 2014. Beograd 1405: Predstavljanje nove kolekcije umetničkih suvenira