Izložba u Centru za grafiku
20. sep
KULTURA · art

„Jednostavno, zabavno i opasno“ izložba je kojom se Međunarodni grafički likovni centar iz Ljubljane, po prvi put, predstavlja beogradskoj publici. Izložene grafike predstavljaju produkciju Grafičkog ateljea MGLC-a. Reč je o dve mape grafika autora Mladena Stropnika i umetničke grupe Small But Dangers.

Izložba pod naslovom „Jednostavno, zabavno i opasno“ predstavlja grafičku mapu i seriju grafika autora, koji na slovenačkom području nisu bili primećeni kao grafičari, ali su radom u ateljeima MGLC dokazali, da je grafički medij bio i da je i sad uvek otvoren za eksperimentisanje i drugačije ideje. Novi pristupi povezuju i šire granice mogućeg i predstavljaju izazov i za umetnike i za gledaoce.

Ovom izložbom započeta je saradnja dve srodne institucije Međunarodnog grafičkog centra iz Ljubljane i Centra za grafiku i vizuelna istraživanja AKADEMIJA, Fakulteta likovnih umetnosti iz Beograda. U oktobru mesecu Centar za grafiku predstaviće deo svoje produkcije u MGLC-u na problemskoj izložbi Grafički centri.

do
Galerija Centra za grafiku, Pariska 16
Centar za Grafiku FLU
Događaj na Facebooku

Međunarodni grafički likovni centar je centralna slovenačka ustanova, koja se još od osnivanja 1986. godine posvećuje grafici. Nasledio je organizaciju ljubljanskog međunarodnog grafičkog bijenala, koje potiče iz 1955. godine, i jedan je od najstarijih i najuglednijih grafičkih bijenala na svetu. Prošle godine je obeležio svoju šezdesetogodišnjicu. MGLC redovno priređuje umetničke izložbe, pre svega u oblasti grafičkog stvaralaštva. Ova muzejska ustanova čuva opsežnu zbirku grafika i drugih grafičkih ostvarenja, te umetničkih publikacija, koje su nastale nakon Drugog svetskog rata i dostupni su za studentska istraživanja.


Sneg u šumi grafika 29. avgust 2016. Izložba grafika japanskog autora Haruhike Jošinage Marija Maksimović 13. jun 2016. Otvaranje izložbe Marije Maksimović „Here and There“ Grifon 13. jun 2016. GRIFON 2016: Izložba izabranih radova sa 11. konkursa za najbolji grafički dizajn Italijanski dizajn 30. maj 2016. Međunarodna izložba italijanskog dizajna povodom 90 godina zgrade Ambasade Italije u Beogradu ·