sajt68members
12. okt
KULTURA · film/TV

Selekciona komisija 25. Međunarodnog festivala etnološkog filma, Aleksandra Pavićević, viši naučni saradnik Etnografskog instituta SANU i Stevan Jovičić, istoričar filma, pogledala je ukupno 219 pristiglih filmova iz preko 40 zemalja. Nakon obavljenih konsultacija odlučili su se da za prikazivanje na festivalu predlože 57 filmova, i to 32 u takmičarskom programu, 21 u informativnom programu i 4 u neprofesionalnoj kategoriji.

Žiri u sastavu Božidar Zečević, filmski kritičar, prof. dr Naško Križnar, etnolog i arheolog iz Republike Slovenije i Vladimir Anđelković, producent, odlučiće kome će pripasti nagrade: Gran Prih „Dragoslav Antonijević” za najbolji film festivala, nagrada za najbolji domaći film, nagrada za najbolji strani film, nagrada za najbolji „Non professional“ (amaterski) film, nagrada za najbolji film na konkursu ID3min, nagrada za doprinos nematerijalnom kulturnom nasleđu, nagrada za najbolju kameru, nagrada za najbolju montažu, nagrada za najbolju kontekstualnu primenu zvuka.

U Specijalnom programu, koji se ove godine sastoji iz dva dela, „Muzealac u svetu etnološkog filma – Vojvodina“ i „Nagrade Radio televizije Srbije“ biće prikazano ukupno šest filmova, po tri u svakom delu. Ove godine upriličena je i retrospektiva dosadašnjih dobitnika „Grand prih“ nagrade, koja se održava u Jugoslovenskoj kinoteci od 7. do 10. oktobra.

do
Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13
Etnografski muzej u Beogradu
Događaj na Facebooku

Prema rečima selekcione komisije: „Etnološki film se bez sumnje prepliće i sa drugim žanrovima i gotovo da nema teme koja se u njegovim okvirima ne bi mogla ispričati. Ipak, on mora da pronađe i svoju posebnost, nešto po čemu će biti na prvi pogled prepoznatljiv. To su zapravo okviri u kojima se vrši naracija, odnosno okviri u kojima se ona interpretira. Smatramo da su izabrani filmovi uspeli da sklope taj čudesni kaleidoskop sazdan od raznobojnih delića kulturne stvarnosti. Sada još samo ostaje da gledalačka publika da o tome svoj sud.“


Kinoteka omaž Anji Brejen 11. oktobar 2016. Dani norveškog filma – Omaž Anji Brejen u Kinoteci Sedam veličanstvenih 7. oktobar 2016. Novi evropski bioskop – Bioskop “Sedam veličanstvenih” MikroFAF 7. oktobar 2016. Spremite se za 7. MikroFAF Balkanima 4. oktobar 2016. 13. Evropski festival animiranog filma „Balkanima“ · · ·