YURY REVICH 1cover
20. okt
KULTURA · muzika

Na zatvaranju 49. BEMUS-a, 20. oktobra, u Kolarčevoj zadužbini, nastupiće Simfonijski orkestar RTS i dirigent Bojan Suđić, a kao solista će se predstaviti mlada zvezda klasične muzike, ruski violinista Jurij Revič.

Pored kompozicija Paganinija i Prokofjeva, na tom koncertu biće premijerno izvedeno i novo delo, porudžbina BEMUS-a, „Matematički san“ Damjana Jovičina.

Studentski trg 5
BEMUS
600, 800, 1.000

Iako ima tek 26 godina, Jurij Revič nastupa širom sveta od najranije mladosti – u Karnegi Holu je debitovao 2009, u milanskoj Skali 2013, a zatim su usledili nastupi i u drugim čuvenim dvoranama kao što su Berlinska filharmonija i Koncerthaus (Berlin), Muzikferajn i Koncerthaus u Beču, ciriški Tonhale, Gevandhaus u Lajpcigu, Sala Čajkovski u Moskvi…

Revič je rođen u porodici muzičara, počeo je da svira violinu u petoj godini, a u sedmoj je upisao Centralnu muzičku školu pri Moskovskom konzervatorijumu. Kasnije je studije nastavio kod Pavela Vernjikova u Beču, gde i danas živi.

Šta očekujete od narednog gostovanja na BEMUS-u?

Nije prvi put da dolazim u Srbiju, zahvalan sam na svim prilikama za nastupe koje mi se pružaju. Drago mi je što se vraćam u Beograd, radujem se sledećem koncertu i još jednom susretu sa vašom publikom. Grad mi se veoma dopada, ima bogat muzički život i visok kvalitet muzičkog školovanja.

Sa kojim izazovima se susreće solista u Paganinijevom Koncertu za violinu i orkestar br. 2 koji ćete svirati u Beogradu?

Koncert predstavlja veliki izazov za izvođača, tehnički je vrlo zahtevan. Najpoznatiji je po svom poslednjem stavu La Campanela, svetski poznata melodija koja je aranžirana veliki broj puta za različite instrumente i ansamble, korišćena u filmovima, kao melodija za zvono na mobilnim telefonima itd. Veliko je iskušenje za muzičara kada treba da svira tako poznatu kompoziciju koja je izvedena mnogo puta. Izazov je uneti nešto novo, pokazati svoju individualnost i muzikalnost, a u isto vreme ostati skoncentrisan na tehničke aspekte izvođenja. Drugi stav koncerta je zaista lep, lirski, u njemu violina, na neki način, imitira ekspresivnost ljudskog glasa.

U kojoj vrsti muziciranja najviše uživate- solističkoj, kamernoj, nastupima sa orkestrom?

U Nemačkoj najviše nastupam sa orkestrom i na resitalima, najčešće kao član dua, to je moja strast. Volim da komponujem, kao i da izvodim novu muziku, uživam da radim sa kompozitorima na njihovim novim delima.

21369403_10155739078119207_4501212556934701550_n 19. oktobar 2017. Musicology Barcaffè Sessions: Bernhoft u Beogradu qpd3_sourcecover 14. oktobar 2017. Spektakl „Remember Yesterday – Beatles and Beyond“ u Hali sportova Marco-Bailey-Vinicius-Honorio-Šumadija-Fest-2017-Kragujevaccover 13. oktobar 2017. Šumadija Fest u Kragujevcu Fink 9. oktobar 2017. Uskoro novi album Finka – koncert u Beogradu 9. oktobra · · ·