Kada dođu svinje
1. dec
KULTURA · film/TV

Nakog osvojene nagrade koju Evropska dokumentaristička mreža dodeljuje na Sarajevo film festivalu 2017. i stajaćih ovacija publike, film rediteljke Biljane Tutorov pod nazivom “Kada dođu svinje“ premijerno će biti prikazan i u Beogradu na Festivalu autorskog filma, u Dvorani Kulturnog centra. To je ujedno i domaća premijera ovog ostvarenja.

Biljanin dugometražni dokumentarni film „Kada dođu svinje“ pored nagrade Evropske dokumentarističke mreže na Sarajevo Film Festivalu, dobio je i specijalnu nagradu žirija na Sofia Independent Festivalu. Beograd ima priliku da 1. decembra ugosti Biljanu Tutorov kao i njenu glavnu akterku Dragoslavu Aleksić.

Film je dobio naslov po pesmi „Kad dođu svinje“ (tekst: Bora Ćosić, muzika: Voki Kostić, izvodi: Nada Knežević), koja se prepliće sa životom junaka koje pratimo tokom dve i po godine.

Dvorana kulturnog centra, Kolarčeva 6
Festival autorskog filma
Događaj na Facebooku

“Junakinja filma, Dragoslava, autentičnija je i iskrenija od naše samo sobom zaokupljene intelektualne elite, često odvojene od realnosti, koja propušta šansu da inspiriše dublje i trajnije promene u društvu. Kroz Dragoslavu sam želela da ispitam gde je taj početni impuls građanskog i političkog delovanja, minimum koji je potreban da bi se pokrenuo proces ozdravljenja. Smatrajući da je odgovornost koja počinje svakodnevnim gestovima politička kategorija, zanimljiva mi je upravo jedna (ne)obična žena iz provincije, koja živi naizgled normalnim životom – bez ekstremnih situacija, sa krovom nad glavom, ali potpuno svesna tragičnih društvenih i političkih procesa koji se odvijaju i iskreno zapitana na koji način je moguće zaustaviti takav tok događaja i obezbediti novim generacijama dostojanstven život koji ima smisla.“ , izjavila je Biljana Tutorov povodom svog poslednjeg ostvarenja.

Film Kada dođu svinje nastao je kao regionalna koprodukcija, koju je podržao Filmski Centar Srbije i Sekretarijat za kulturu APV, a koproducirala Al Jazeera Balkans i producentska kuća Kinematrograf iz Zagreba.


23172871_10155790525748498_4699735817419896427_ncover 24. novembar 2017. 23. Festival autorskog filma GRIN-FEST 14. novembar 2017. 8. Green Fest u Domu omladine Matilda 2. novembar 2017. Uskoro počinje Filmska revija CINEMAFEST Film "Finska krv, švedsko srce" 13. oktobar 2017. Revija filmova „Finska u fokusu“ · · · · ·