philip-glass
19. maj
KULTURA · muzika

Poznate pijanistkinje Nada Kolundžija, Branka Parlić i Nataša Penezić će večeras u Kolarčevoj zadužbini izvesti 20 etida za klavir poznatog modernog kompozitora Filipa Glasa. Koncert naziva „Self portrait“ predstavlja deo dvadesetog međunarodnog festivala nove muzike „Ring Ring“ koji traje do 25. maja.

1994. Philip Glass je rešio da postane bolji pijanista pripremajući rad na seriji kratkih kompozicija koje će mu pomoći da poboljša svoju veštinu sviranja na klaviru. Dve decenije kasnije, 20 izuzetnih etida je konačno završeno. Vrlo brzo nakon svetske i evropske premijere svih 20 Etida će biti izvedeno i u Beogradu u jednoj večeri. Tri pijanistkinje su prema svom senzibilitetu odabrale etide koje će svirati.

Zadužbina Ilije M. Kolarca, Studentski trg 5
Ring Ring Festival
500
Događaj na Facebooku

Nada Kolundžija je koncertna pijanistkinja, izvođač i pasionirani promoter savremene muzike. Ostvarila je izuzetno veliki broj koncerata u zemlji i inostranstvu, nastupajući kao solistkinja ili kao kamerni saradnik. Gostovala je na brojnim festivalima i dobitnica je internacionalnih nagrada i priznanja. Svoje nastupe je obogatila i sviranjem prepariranog klavira, klavira igračke, upotrebom glasa i snimljenih zvučnih matrica i multimedijalnim konceptima. Godinama je upoznavala beogradsku publiku sa delima klasika 20. veka i proširivala ih kompozicijama savremenih autora. Na njenom obimnom repertoaru uvek su se nalazila dela domaćih kompozitora, od kojih su joj mnoga i posvećena.

Branka Parlić se posvećeno bavi muzikom francuskog kompozitora Erika Satija od 1986. kao i Novom Muzikom 20. i 21. veka: minimalizmom i postminimalizmom. Prva ploča na tlu bivše Jugoslavije sa klavirskim kompozicijama Erika Satija Initiés, izašla je 1988. godine u izdanju M Produkcije Radio Novog Sada. Sa delima Erika Satija, Filipa Glasa, Majkla Nejmana, Vima Martensa, Arvoa Perta, Džona Kejdža, Skemptona, MundogaBranka Parlić je do sada nastupala u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji, Nemačkoj, Francuskoj, Austriji, Švajcarskoj, Holandiji i Engleskoj.

Mlada Nataša Penezić je nastupala u Srbiji, Rusiji, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Holandiji, Češkoj Republici, Italiji i Švedskoj. U toku 2014. u okviru dua Vers la Flamme sa klarinetistom Vasom Vučkovićem osvojila je prve dve nagrade na takmičenjima u Italiji: Citta di Treviso (u kategoriji za savremenu muziku) i Luigi Zanuccoli (u kategoriji za kamernu muziku). Pod etiketom „SYNC Centra’’ – Syncratic Young New Contemparary, platforme koja promoviše sinkretizam muzike i vizuelne umetnosti, i čiji je Nataša jedan od osnivača – u februaru 2015. godine izašao je prvi CD ovog sastava sa delima Horovica, Kupfermana, Mitrušić-Đerić i Foršela.

11156216_813216825422561_2541656148753820721_nioio 16. maj 2015. Zafir i Vasil Hadžimanov u Mikseru Huteneni festival 15. maj 2015. HUTENENI Fest u Domu omladine Lubomir Melnik 19. maj 0800. Pijanista Lubomir Melnik u klubu Drugstore Locals 9. maj 2015. Locals žurka: Oni preuzimaju Beograd ·