Kolekcija savremene umetnosti
12. okt
KULTURA · art

Wiener Städtische osiguranje predstavlja II deo svoje kolekcije savremene umetnosti pod nazivom „Doživljaj prirode na razmeđi dva milenijuma“. Do 3. novembra Kuća legata će biti domaćin četvorodelne izložbe sačinjene od radova iz bogate kolekcije savremene umetnosti Wiener Städtische osiguranja.

Ova izložba naslovljena je „Collecting is Connecting“ (Kolekcionarstvo povezuje) sa namerom da ukaže na moć i sposobnost umetnost da povezuje, posreduje i podstiče komunikaciju.

Kompanija ovom izložbom najavljuje pokretanje projekta „Wiener ART“, koji će kroz mnoštvo inicijativa biti stalno prisutan u kulturnom životu Srbije. Pored izložbi u gradovima Srbije, kompanija će intenzivno raditi i na promovisanju savremene umetnosti među mlađom populacijom i u sredinama gde javnost ređe ima priliku da se upozna sa delima savremene umetnosti naše zemlje.

do
Kuća legata, Knez Mihailova 46
Wiener Städtische osiguranje

Sa željom da podstakne umetničko stvaralaštvo u Srbiji, Wiener Städtische osiguranje je pre šest godina započelo otkup dela savremene umetnosti u saradnji sa kustosom Slavkom Timotijevićem. Jedinstvena kolekcija danas se sastoji od umetničkih slika, crteža, skulptura, grafika, fotografija, a sadrži i tri svetlosne instalacije.

Izložba Doživljaj prirode na razmeđi dva milenijuma obrađuje veoma raznolik i kompleksan pristup jednoj od najznačajnijih tema u istoriji umetnosti. Već od renesanse na ovamo, da ne pominjemo antički period, priroda je podsticala umetnike da istražuju najrazličitije fenomene koje njena raznolikost nudi umetnikovom oku. U vreme impesionizma taj interes je eksplodirao u scenu potpune posvećenosti i uronjenosti u bogatstvo prirode da bi se taj eksplictni interes kasnije redukovao i transponovao u oblast komercijalne umetnosti. Osnovna teza izložbe jeste sklapalica veoma širokog dijapazona koja vodi, od isključivo slikarsko/estetskog, preko analitičkog, programski angažovanog do intervencionističkog i kontekstualnog. Ona ukazuje na to da umetnici pokazuju interes i manifestuju sposobnost da iz najrazličitijih uglova osvetljavaju probleme odnosa čoveka, društva i prirode u svim mogućim aspektima tih odnosa, a zatim i snažnu potrebu umetnika da se uvek i iznova bave prirodom kao nekom vrstom konstante u koordinantnom sistemu umetnosti.

Fantastičnih 6 slikara 7. septembar 2017. „Fantastičnih 6″ – izložba šestorice slikara Solaris 29. avgust 2017. „Plivačice“ – izložba najnovijih radova Ivane Živić u galeriji Kolarac Petar Mošić, "Nestajanje" 18. avgust 2017. Otvaranje izložbe slika i crteža Petra Mošića cover strumicka ulica 18. jul 2017. Izložba fotografija „Strumička ulica“ Borisa Burića · · ·