Jozef Van Vizem
13. feb
KULTURA · muzika

Jozef Van Vizem, slavni holandski kompozitor i lautista, dobitnik Zlatne Palme u Kanu za originalnu muziku za film Džima Džarmuša „Samo ljubavnici opstaju“ (Only Lovers Left Alive), nastupiti 13. februara u bioskopu Zvezda u Beogradu, u saradnji sa beogradskim klubom Drugstore.

Ovaj ekscentrični umetnik, pažnju privlači kontrastnim delovanjem u polju savremene muzike za lautu. S jedne strane je bio pozvan od strane Nacionalne Galerije u Londonu da komponuje delo koje bi pratilo “Ambasadore”, sliku Hansa Holbajna, dok je s’ druge poznat i kao kompozitor muzike za video igricu „Sims Medieval“.

Novi bioskop Zvezda, Terazije 40
Klub Drugstore
500
Događaj na Facebooku

Svojim nesvakidašnjim pristupom sviranja specijalno dizajnirane barokne laute, vodi slušaoce na putovanje kroz živopisne muzičke pejzaže. Mračne, intimne, ispunjene čežnjom… Kao avangardni kompozitor, vokalima i elektronikom menja očekivani zvuk laute i približava ga meditativnom stanju. Direktna i hipnotišuća, muzika Jozefa Van Vizema je objavljivana na etiketama kao što su Important i Crammed Discs. U potrazi za vanvremenskim zvukom koji bi pratio ljubavnu priču dvoje Džarmušovih vampira, Jozef zipuje vekove muzike za lautu u nulu i stvara nešto potpuno novo.

Radeći zajedno, Jozef i Džim su postali veliki prijatelji koje je povezala ljubav prema umetnosti i istom pogledu na svet. Upoznali su se na veoma zanimljiv način…

“Šetao sam Sohoom i ugledao Džima. Bio sam veliki fan njegovih filmova pa sam mu prosto prišao i upitao ga da li ga interesuje muzika za lautu. On je rekao da”, kaže Jozef.

Kao predgrupa nastupiće domaći elektro akustični duo Ponton koji čine Igor Štanglicki i Marko Jevtić.

Artan Lili 13. februar 2015. Artan Lili i Nežni Dalibor na Vračar Rocks festivalu Crvi 7. februar 2015. Crvi i Foolish Green u Kulturnom centru Grad Bojan & Vasil - pijanistički duo 1. februar 2015. Bojan Zulfikarpašić i Vasil Hadžimanov na sceni Kolarca Obojeni program 24. januar 2015. Drug§tore concert: Obojeni program