Eyesburn
13. dec
KULTURA · muzika

Kultni beogradski bend Eyesburn održaće koncert 13. decembra 2013. u Mikser House-u (Karađorđeva 46) sa početkom u 21 čas. Kao predgrupe će nastupiti Besne gliste iz Beograda i The Socks iz Velike Plane. Karte u pretprodaji koštaju 500 dinara i mogu se kupiti na svim prodajnim mestima Eventima.

do
Mikser House, Karađorđeva 46
Mikser House
500
Događaj na Facebooku

Eyesburn je oformljen 1994. godine i prvu postavu su činili Alek (bubnjevi), Laza (bas), Nenad (vokal), Kojot (gitara).

Tokom gotovo dvadeset godina postojanja na sceni, Eyesburn se može pohvaliti brojnim uspesima. Od 2001. godine postaje koncertno najaktivniji bend u Srbiji, a zatim širi svoju popularnost i na region. Svirali su na brojnim izdanjima Exit festivala, gostovali na beogradskim koncertima Lee Scratch Perryja i Burning Speara, kao i na nastupu Asian Dub Fondation. Jedan od bitnijih koncerata u karijeri Eyesburna je nastup sa Maksom Kavalerom u Beogradu, pod sloganom Soulfly Jam. Eyesburn kasnije nastupa kao predgrupa benda Soulfly u Nemačkoj, Holandiji, Francuskoj, Hrvatskoj…na najvećim svetskim muzičkim festivalima poput Dynamo i Aerodroma.

Marta 2005. godine, dolazi do promena u sastavu – bend napuštaju Laza (bas) i Nino (gitara). Kasnije, Eyesburn, pored Kojota (vokal, trombon, gitara), Zorana Đuroskog – Đure (live act) i Aleka (bubnjevi), čine Dule (saksofon ex Playboy, Dvojac Bez Kormilara), Vučko (bas, ex Del Arno Band), Vukašin (trombon i prateći vokal, Smoke ‘n’ Soul).

Promena članova benda se primećuje se na muzici koju Eyesburn sada svira. U poslednjoj postavi Kojot više ne svira gitaru, a u pesmama su sve prisutniji zvuci saksofona i trombona. Zvuk je postao potpuniji, zreliji, a tekstovi i dalje nose onu istu poruku i energiju koja se najbolje oseća na njihovim nastupima, jer Eyesburn spada u one bendove koji uživo zvuče odlično.

Eyesburn je objavio šest studijskih albuma: Dog Life, Fool Control, Gabau, Cool Fire, Solid i How Much for Freedom?. Početkom 2007. godine Eyesburn je odlučio da napravi pauzu, koja je trajala do 2011. godine. Nakon osam godina od albuma How Much For Freedom?, Eyesburn je izbacio sedmo izdanje – Reality Check (2013).

Kultur Shock 8. decembar 2013. Kultur Shock – gypsy punk atrakcija u Beogradu Jinx 7. decembar 2013. Jinx stižu u Novi Sad Molly Nilsson 30. novembar 2013. Vodimo vas na koncert Molly Nilsson Ana Ćurčin, foto: Ema Szabo 29. novembar 2013. Ana Ćurčin u Amerikani