Giant Sand koncert
29. nov
KULTURA · muzika

Giant Sand, legendarni pioniri indi-amerikane, stižu konačno prvi put u Beograd tačno na 30 godina od objavljivanja debi albuma „Valley of Rain“. Dolazeći iz zabačenog Tusona u Arizoni, Giant Sand su oduvek govorili iz pozicije apsolutnih gubitnika, onih koji se ničemu ne mogu nadati u životu. Njihovi vizionarski, anti-konzumerski stav, vodio ih je stazama kojima niko nikad nije išao – ili su pevali najlepše pesme na svetu ili su svirali svojevrstan kakofonični rock, odnosno anarhični kantri praćen meksičkim marijačima. Howe Gelb (kao solista nastupio je 2006. godine u Domu omladine Beograda), osnivač i vokal, uspešno je tokom godina izgradio svoju otpadničku autorsku personu nepredvidljivog rokera i pesnika iz pustinje. Ukoliko na američkoj alternativnoj sceni postoji osoba koja je u novije vreme toliko puta dovodila u pitanje tradiciju, ostajući joj sve vreme verna, to je svakako on: kao neka vrsta ciničnog Gram Parsonsa, Howe Gelb je svojom intimnom i nepretencioznom poezijom, radikalnim pristupom bendu, te nekonvencionalno vođenom karijerom, mnogo puta potvrdio da je rokenrol sam život. Uostalom šta reći o bendu iz kog su Calexico nastali, osim da su za sve istinske ljubitelje ovog zvuka – Giant Sand ona jedina prava stvar.

Dom omladine Beograd, Makedonska 22
Dom omladine Beograda
800
Događaj na Facebooku

Promovišući na evropskoj turneji, novi, upravo objavljeni izvanredni album Heartbreak Pass, Giant Sand stižu u Beograd nakon napornog koncernog leta, koje je uključilo nastupe na najvećim festivalima kao što su Primavera, Glastonbery, End of the Road i Pickathon. Na turneji koja počinje koncertom u Kopenhagenu 20. novembra, predstaviće i novi video singl Texting Feist, kao nastavak prvog video singla Transponder, snimljenog zajedno sa Džejsonom Litlom – video rad je snimljen u Španiji i u Arizoni, a režirala ga je njhova dugogodišnja saradnica i pevačica Lona Kelej.
Zajedno sa Lonom Kelej, većinu nastupa u okviru turneje – pa i beogradski – otvoriće članovi sastava Giant Sand, Brajan Lopez i Gabrijel Salivan, koji imaju bogate solo karijere, te Patsys Rats, bend koji predvodi ćerka Howe Gelba – ovo je tipičan ambiciozan uvod koji zaokružuje set listu za otvaranje glavnog dela programa.


Stray Dogg 21. novembar 2015. Stray Dogg + Lovely Quinces na koncertu u Domu omladine Beograda Rebel Star 24. jun 8400. Rebel Star + Pacifik u Gun Clubu Left Lane Cruiser 10. novembar 2015. Left Lane Cruiser ponovo dolaze u Beograd Jose Gonzales 8. novembar 2015. José González u Beogradu 8. novembra · · ·