Mercedes Ruiz
20. nov
KULTURA · muzika

Povodom obeležavanja Svetskog dana flamenka čuvena Mersedes Ruis nastupiće u sredu 20. novembra u 20 časova u renoviranoj sali Ustanove kulture Palilule (ulica Mitropolita Petra 8). Mersedes Ruis predstaviće beogradskoj publici svoj najnoviji plesni spektakl Ples reči.

do
Ustanova kulture Palilula, Mitropolita Petra 8
Ambasada Španije/Institut Servantes
500

Fantastična Mersedes Ruis, koju španski mediji nazivaju kraljicom flamenka, izvešće pred beogradskom publikom svoj najnoviji plesni spektakl Ples reči. Plesačicu, koju podjednako vole i publika i kritika, pratiće na sceni vokalno David Lagos, uz gitarsku pratnju Santjaga Lare. Ples reči je intiman i autentičan flamenko spektakl. Sama Mercedes Ruis je izjavila da je želela da „svede pevanje i gitarsku pratnju na osnove da bi mogla da zaroni u srž flamenka i da prenese svoje emocije publici.“

Mercedes Ruis (Andaluzija, 1980) pridružuje se flamenko svetu sa samo sedam godina, a od tada do danas osvojila je brojne španske i međunarodne nagrade. Na Međunarodnom festivalu igre u Nemačkoj 2009. godine osvojila je Nagradu za najboljeg igrača Evrope (Best Dancer of Europe). Nakon saradnje sa najznačajnijim imenima flamenko sveta 2002. započinje solo karijeru. Sa svojim plesnim predstavama, Crteži u vazduhu, Pokreti žene, Moja poslednja tajna, Perspektive, nastupala je u širom sveta (Španija, SAD, Kanada, Austrija, Italija, Francuska, Japan, Južna Amerika). Sa svojom poslednjom koreografijom Ples reči predstaviće se po prvi put beogradskoj publici.

U novembru 2010. UNESKO je proglasio flamenko delom kulturne svetske baštine i od tada se 16. novembar obeležava u celom svetu kao Svetski dan flamenka. Na ovaj način UNESKO priznaje da je flamenko kao umetnički izraz nastao u Španiji, ali da danas zbog svoje popularnosti i važnosti pripada celom čovečanstvu. Tim povodom Ambasada Španije u Beogradu i Institut Servantes organizuju koncert Mersedes Ruis, jedne od najboljih savremenih flamenko igračica.

Karte za koncert po ceni od 500 dinara mogu se nabaviti na blagajnama Eventim-a i blagajni Ustanove kulture Palilula.

Damir Imamović Sevdah Takht 19. novembar 2013. Damir Imamović Sevdah Takht sutra u Mikser Houseu Vasil Hadžimanov 16. novembar 2013. Vasil Hadžimanov u okviru serijala Amstel Unplugged Arsen Dedić 14. novembar 2013. Arsen i Matija Dedić u Beogradu Jovan Kolundžija 13. novembar 2013. Gala koncert Jovana Kolundžije i Gudača svetog Đorđa ·