"Nakultiviši se!"
21. maj
KULTURA

Prvi regionalni umetnički festival edukativnog karaktera biće održan u Klubu Dvorištance u Beogradu. Ovogodišnji festival odvija se pod sloganom „Za početak, počni“ u organizaciji udruženja Kulturocilin.

Cilj festivala je kulturna edukacija mladih iz Srbije i regiona koja će se ostvariti kroz intenzivna predavanja i radionice eminentnih predstavnika kulture i umetnosti Srbije i regiona poput Srdana Golubovića, Srđana Dragojevića, Gorana Jevtića, Tatjane Mandić Rigonat, Nikole Rakočevića i mnogih drugih.

Stavljajući u fokus teme iz oblasti filma i pozorišta, naši najpriznatiji umetnici zajedno sa učesnicima festivala, pokušaće da odgovore na problematično pitanje – kako održati kulturu kao sastavni deo društvene zajednice?. Budući da je festival regionalnog karaktera, akcenat će biti na umrežavanju mladih kulturnih radnika i studenata iz regiona i njihovom podsticanju na inicijativu.

do
Klub Dvorištance, Cetinjska 15
Klub Dvorištance
Događaj na Facebooku

„Ovaj festival pojavio se kao potreba idejno bankrotiranog društva. Želimo da motivišemo mlade, osvestimo njihove potrebe, ideje i vizije. Potrebna nam je injekcija, kulturna injekcija, spremna da nađe put do svake pore ovog urušenog društvenog poretka. Želimo da izađemo iz okvira, svakodnevice i šablona koji su izgubili svaki smisao. Danas, kada imamo pristup savremenim tehnologijama koje predstavljaju kanal za kreativnost, samo je pitanje kako usmeravamo svoj pogled“ , poručuje organizacioni tim festivala.

Kako pobediti konkurs dok si mlad, kako se afirmisati i zadržati kontinuitet u profesionalnom razvoju? Kako kroz pozorište ne postavljati društveno angažovana pitanja već jasno davati odgovore i izlagati svoje stavove? Ovo su samo neka od pitanja koja će biti povod za inspirativnu diskusiju među predavačima i učesnicima. Društveno angažovana umetnost, tokom dva dana trajanja festivala, biće promovisana kao aktivni učesnik društvenih procesa.

„Ovaj festival je poligon na kome možemo da se ogradimo od stvarnosti kakva je trenutno, poligon na kome naša pobuna ima smisla jer možemo da damo konstruktivnu kritiku institucija i društva, a sopstvenim primerom samoorganizovanja pokažemo da može i treba drugačije. Ovo je vetar u leđa mladima da se bore za zdravije društvo u kome će njihov rad i stvaranje u oblasti umetnosti naići na pravu reakciju i vredan odgovor. Vreme je da se mlađima pruži šansa, da im se pokaže kako da u ovom beznađu počnu“ , najavljuje organizacioni tim festivala.

Celokupni program festivala biće podeljen na dva dela. Glavni program sastoji se od intenzivnih predavanja i radionica, a prateći program čine izložbe studenata Fakulteta likovnih i Fakulteta primenjenih umetnosti, samostalna izložba fotografija Čekanje Tamare Antonović, projekcije filmova, prezentacije nevladinih organizacija i muzički program. Ulaz na sve programe je besplatan!

cover1 2. april 2016. Beogradska premijera novog stand up nastupa „Đavo iz jagode“ Srđana Dinčića Create in Residence 24. avgust 6800. Udruženje Krokodil i Nova Iskra predstavljaju program CREATE IN RESIDENCE u UK Parobrod Fijuk 29. januar 2016. Fijuk 2016: Sajam malih izdavača Slobodan Šnajder 19. januar 2016. Slobodan Šnajder u CZKD-u: Doba ekstrema, doba prevlasti ideologija · · · ·