Laibach koncert u Mikseru
9. dec
KULTURA · muzika

Dva meseca nakon što su ušli u istoriju revolucionarnim nastupom u Pjongjangu, kao prvi zapadnjački bend koji je nastupio u Severnoj Koreji, slovenački Laibach nastupiće u beogradskom Mikser House-u. Bend koji i posle tri decenije postojanja i dalje opravdava titulu jednog od najautentičnijih muzičkih sastava u svetu, poznat je i po specifičnoj scenografiji i sveopštem konceptu nastupa koji izlazi iz klasičnih koncertnih okvira, što će pokazati i nastupom u Beogradu.
Njihov poslednji i aktuelni album “Spectre” započeo je novo poglavlje u istoriji benda, i predstavlja važan korak napred za grupu koja se politički nikad nije jasno opredelila, ali je konstantno analizirala politiku kroz svoja dela. Tekstovima i muzikom novog albuma, koji predstavlja svojevrsni politički manifest u poetskoj formi, Laibach je jasno zauzeo stranu i svesno napustio udobnost nekadašnje političke slobode i neutralnosti.

Mikser House, Karađorđeva 46
Mikser House
1200

Za beogradski koncert Laibach su pripremili mnogo više od svirke, i publici će doneti jedinstveni audio-vizuelni doživljaj koji će kroz izložbu fotografija, performans i govor iskazati njihov umetnički kredo i nastaviti praksu benda da muziku povezuje sa drugim granama umetnosti koje zajednički i angažovano ironizuju sve – od politike, preko ekonomije do religije. Od samih početaka grupa je povezana i okružena kontroverzama, izazivajući snažne reakcije političkih vlasti bivše Jugoslavije i posebno Socijalističke Republike Slovenije.

Glavni elementi Laibachovog pristupa su: snažne reference na istoriju avantgardne umetnosti, nazi-kunst i socijalistički realizam u vizualnoj umetnosti, deindividualizacija javnih nastupa kao anonimni kvartet odeven u uniforme, konceptualne proklamacije i zvučno moćni scenski nastupi uglavnom označivani kao industrial (pop) muzika.

Božo Vrećo i Halka 3. decembar 2015. Veče sevdaha u Savmali: Božo Vrećo i Halka Jose Gonzales 8. novembar 2015. José González u Beogradu 8. novembra St. Germain 26. jun 4400. St. Germain konačno u Srbiji James Leg 31. oktobar 2015. Mačo pijanista James Leg ponovo u Beogradu · · ·