Ljubav i smrt
23. apr
KULTURA · pozorište

Muzičko-scenska predstava „Ljubav i smrt“, čiji je autor poznata pijanistkinja Irina Dečermić, koja je premijerno izvedena u martu ove godine, imaće svoju prvu reprizu u ponedeljak, 23. aprila u 20h u Bitef Teatru.

Predstava se bavi temom ženske sudbine i ženskog principa u ljubavi i smrti. Kroz ovaj poetski triptih, različito nijansiranih ženskih likova, provlači se zajednička nit, koja povezuje sva tri lika. Dualizam ženskih osobina: snaga i istrajnost, sa jedne strane i nežnost i istančanost sa druge.

Sva tri ženska lika izlaze iz konvencija na osoben način. Njihov iskorak je nužan, ali, uprkos tragici koju u sebi potencijalno nosi, on je sastavni deo tih ličnosti, koji ukazuje na bogatstvo i složenost ženske prirode. Ova muzička i poetska matrica će se na našim prostorima izvoditi po prvi put.

Bitef teatar, Skver Mire Trailović 1
Bitef teatar
Događaj na Facebooku

Ovo je retka scenska forma, u kojoj je narator (glumica) ujedno i muzički interpretator, Kroz tri priče, u formi scensko-muzičko-likovnog izraza, istražuje se tema kroz tri različite žene iz evropske literature i iz različitih epoha. Tema ljubav i smrt je razložena, kroz sam izraz – formu, u tri oblika naracije: reč, muzika, slika. Oni se međusobno dopunjuju, takođe, nezavisno stvaraju, svaki za sebe, specifičnu strukturu i autentični teatarski iskaz.

Tekst: G.A. Burger Lenora
Džon Kits La belle Dame Sans Merci
Marina Cvetajeva Na crvenom konju

Muzika: Franc List Lenora – melodrama za klavir i naratora
Valentin SilvestrovLa Belle Dame Sans Merci pesma za klavir i glas
K.F. AbelSvita za violu de gambu (aranžman za klavir Irina Dečermić)

Irina Dečermić je u ovoj nesvakidašnjoj predstavi autor video rada, koji prati ove tri priče. Upravo činjenica da je narator ujedno i muzički interpretator, dodatno dramatizuje i individualizuje alegorične sudbine tri junakinje koje postaju jedna, personifikovana žena.

13.JacopoSipariSilvanaFroliRenatoBalestraVesnaMandiciRenatoBalestra 13. februar 2018. Veče italijanske muzike i mode na Kolarcu 27605132_869575959893715_341770639_o 3. februar 2018. Nakon dve godine izvođenja i pet nagrada „Edit” nastupa u Bitefu Vladimir Jevtić 23. septembar 2017. Predstava “Kralj Ibi“ u Ciglani bitef-epic-trip_cover 22. septembar 2017. 51. Bitef · · · · ·