PhotoCopyrightsThomasKierok
24. jan
KULTURA

Prvi gost KROKODILove Kuće za pisce u 2018. godini, jedan od najistaknutijih pesnika sa Balkana, Nikola Madžirov dolazi iz Makedonije. On je ujedno i  62. autor – gost KROKODILa koji boravi na mesečnom rezidencijalnom boravku u Beogradu. Nikola će nastupiti kao specijalni gost na književnoj večeri pesnikinje Ane Ristović u sredu 17. januara od 19 sati u okviru Poletovih (Cetinjska 15a) Stiholet večeri i u okviru KROKODILove književne večeri 24. januara od 19 sati u UK Parobrod na kojoj će razgovarati o poeziji, sopstvenom  stvaralaštvu i nagradama.

Kapetan Mišina 6a
Krokodil festival
Besplatan

Nikola Madžirov je rođen 1973. godine u Strumici/Makedonija gde živi i danas. Radi kao liričar, esejista, literarni prevodilac i urednik. Koordinator je internacionalne mreže za liriku Lyrikline i u tom svojstvu nadležan je za Makedoniju, a bio je i urednik za područje lirike u časopisu za književnost Blesok. Njegove su pesme prevedene na 30 jezika. Objavio je veliki broj knjiga, novija izdanja su Premesten kamen (Skopje 2007), Vo gradot, nekade (Skopje 2004); Nekade, nikade (Radovis 1999), Zakluceni vo gradot (Skopje 1999); Dobitnik je nagrade za autore iz Istočne Evrope Hubert Burda 2007. godine, te mnogih nacionalnih nagrada poput nagrade Braća Miladinov, Studentski zbor, Aco Karamanov. Poezija Nikole Madžirova istražuje kako ličnu, tako i kulturnu geografiju da bi osetila prirodu našeg kretanja kroz predele o kojima piše. Pesme su mu objavljivane u časopisima i antologijama Severne i Južne Amerike, Evrope i Azije; dobitnik je mnogobrojnih međunarodnih nagrada i stipendija: International Writing Program (IWP) na University of Iowa/USA; Literarisches Tandem u Berlinu; KulturKontakt stipendija u Beču; Internationales Haus der Autoren u Grazu; Literatur Haus NÖ u Kremsu i Villa Waldberta u Minhenu.  Savremeni američki džez kompozitor Oliver Lejk, koji je sarađivao s Bjork i Lu Ridom, komponovao je muziku na neke od pesama Nikole Madžirova.

Program je podržala Evropska mreža za književnost i knjige Traduki.

Ljudmila Ulicka 30. novembar 2017. Ljudmila Ulicka u Beogradu Skandinavija 20. novembar 2017. Proslava povodom 4 decenije skandinavskih jezika u Srbiji Oltar mrtvih 2. novembar 2017. Proslava Dana mrtvih u Institutu Servantes Dacida 27. oktobar 2017. DACIDA: Online konferencija i 24-časovni kreativni izazov HackARThon · · ·