16836265_1439201092778528_7772134461953597837_o_cover1
30. mar
KULTURA · film/TV

Najstariji domaći filmski festival upravo je postao novi nacionalni filmski festival. Od 30. marta do 2. aprila u svim prostorima Doma omladine Beograda održaće se 64. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, poznatiji i kao Martovski festival.

64. izdanje Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, poznatijeg kao Martovski festival, biće u potpunosti okrenuto ka domaćem filmu, domaćim filmskim autorima i, naravno, ka domaćoj publici.

Sve na jednom mestu – u svim prostorima Doma omladine Beograda, koji je od ove godine i organizator festivala: po bioskopskim salama, holovima, stepeništima, ćoškovima – na svakom koraku osetićemo atmosferu autentične domaće filmske kreativnosti i svežih ideja!

do
Makedonska 22
Martovski festival
Događaj na Facebooku

Martovski festival vraća se svojoj originalnoj koncepciji – da bude platforma za dalju međunarodnu promociju domaćeg dokumentarnog, kratkog igranog, animiranog i eksperimentalnog filma. To je ono što našim autorima najviše nedostaje.

A gledaoci će moći da uživaju u filmovima koje nemaju prilike tako često da vide, prema kojima možda čak imaju i neke predrasude, i da shvate da za istinsko uživanje u dobrim pričama i uzbudljivim junacima dužina filma nije bitna.

Radionice o načinima finansiranja nezavisnih filmova, o kreativnoj upotrebi filmske arhive, o odnosu javnog TV servisa i domaćih dokumentarnih ostvarenja, o filmu i stripu – Dom omladine tokom festivala postaje mesto gde se svako ko se bavi, voli, zanima za dokumentarni, eksperimentalni, animirani, kratki film mora naći.

I, naravno, Filmske stolice – otvorene konsultacije za sve: profesionalce, studente, entuzijaste. Naši najpoznatiji reditelji, scenaristi, snimatelji, animatori, montažeri, filmski autori tokom čitavog dana biće na raspolaganju svakom sa dobrom idejom, da dođe, popriča, zatraži savet kuda dalje sa njegovim/njenim projektom.

Žurke posle projekcija (DJ kolektiv Vrc, ženski deo Kišobrana; DJ 50grass i Luka Gaćina, DJ Feloneezy & Philie P).

Koncert kultnog beogradskog benda Autopark 1. aprila u okviru festivala.

Radionica animiranog filma za decu i roditelje.

Praktična demonstracija kako lako i jeftino možete da kroz 3D tehnologiju izrazite svoju kreativnost.

Čak i ako niste ni filmski profesionalac, ni filmski entuzijasta, na Martovski festival ove godine morate makar da provirite. Ubeđeni smo da iz potpuno izmenjenog hola Doma omladine više nećete poželeti da odete…

Strani gosti – selektori svetskih festivala, producenti evropskih televizija, kolege iz regiona i inostranstva – sve ono što daje posebnu atmosferu, ali i važnost jednom nacionalnom festivalu.

Učinili smo sve da Martovski festival postane mesto živog dešavanja vezanog za filmove, koncerte, upoznavanja, žurke, razmenu kreativnih ideja i energije.

A za one koji su samo sentimentalni – festival otvara dokumentarac Trst, Jugoslavija, malo remek delo podsećanja kako smo mi/naši roditelji kupovali ne tako davno po Trstu.

null 16. mart 2017. „Lepotica i zver“ sa Emmom Watson u Cineplexx-u coverafterparti 5. mart 2017. Kontroverzni „Afterparti“ premijerno na FEST-u fest_gledaj_03_horizontalni 24. februar 2017. 45. FEST POVRATAK 21. februar 2017. Premijera domaćeg filma „Povratak“ u Sava Centru · · · · ·