Naslovna fotografija - The River of Kukamas
17. okt
KULTURA · film/TV

MikroFAF će uskoro proslaviti devet godina postojanja i to je zaista sjajna vest. Nema puno festivala koji s toliko entuzijazma pristupaju kratkometražnom filmu nezavisne i „uradi sam“ produkcije. Udruženje Satibara, organizator manifestacije, moglo bi ponudom sjajnih filmova inspirisati više autora sa naših prostora da se posvete sedmoj umetnosti koja, kao što ćete videti, ne mora biti basnoslovno skupa.

U okviru festivala, koji će biti održan u Muzeju Jugoslovenske kinoteke u Kosovskoj 11, posetioci će od 17. do 19. oktobra moći da pogledaju čak 78 kratkih ostvarenja u takmičarskom programu. Celokupan program dešavanja, koji počinje svakog dana u 18 časova, naći ćete u našem info polju na kraju ovog teksta, a mi vam predstavljamo pet filmova koji, prema mišljenju selektora festivala Aleksandra Gubaša, spadaju među najzanimljivije.

do
Muzej Jugoslovenske kinoteke, Kosovska 11
Mikro FAF
Besplatno
Događaj na Facebooku

Almost Sunny

Mali budžet, veliki snovi – to je krilatica italijanskog reditelja Vitorija Gvidotija, koji potpisuje scenario i režiju filma Almost Sunny. U ovom slučaju, izgleda da se snovi ostvaruju. Almost Sunny je veoma uspela i zabavna priča o Leu, koji zahvaljujući malom baksuznom oblaku ne može da se osunča kako želi. Reditelj je pre ovog filma studirao režiju i produkciju u Rimu, osvojio nekoliko nagrada i radio za Cattleya-u, jednu od najvažnijih producentskih kuća u Italiji, tako da ne iznenađuje što Almost Sunny, uprkos skromnom budžetu, izgleda veoma profesionalno.

Tomislav’s Diary

Ako ste se ikada zapitali šta se dešava kada se tajvanski reditelj pozabavi našim sukobima iz devedesetih godina, odgovor možete potražiti u filmu Tomislav’s Diary. Film je snimljen prema istinitom iskustvu hrvatskog pisca Arifa Ključanina, koji je u ratnim okolnostima bio primoran da sprema hranu za srpske vojnike. Reditelj Vei-Tai Liu odrastao je i studirao na Novom Zelandu, a film je snimio na lokacijama u SAD, uz podršku Hrvatske katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve.

Ro-Boob: The Farting Robot Monster

Ro-Boob je usamljeno čudovište od robota, koje kruži galaksijom i uništava sve pred sobom sa dve ubojite stvari: atomskim pištoljem i užasnim prdežima. Nije ni čudo što je kao takav isfrustriran jer ne može da pronađe ljubav svog života. Reditelj Logan Fraj osmislio je ovaj duhoviti zaplet na svojoj farmi u Ohaju, gde živi i radi, u želji da nasmeje gledaoca neskrivenim treš pristupom. Inspiraciju je tražio u kultnom diletantu kakav je bio reditelj Ed Vud, a glavnu okosnicu u nastanku scenarija činile su tri reči – blood, boobs i beast. Više o tome reći će sam reditelj, koji je najavio dolazak na deveti MikroFAF.

Camins

Sara Gracia, rediteljka filma Camins, imala je dosta uspeha kao glumica, sve dok prošle godine nije proširila polje delovanja i na filmsku režiju. Snimila je film Agelasta, kratkometražno ostvarenje prikazano na više od trideset festivala i nagrađeno s nekoliko nagrada. Ohrabrena uspehom, Gracia nam sada predstavlja priču o Makareni koja je podelila pesmu na Fejsbuku. Njen ljubomorni partner Jordi, međutim, počinje da sumnja da ona na taj način želi nešto da mu poruči i postaje opsednut tom idejom.

The River of the Kukamas

Peruanski narod Kukama ima veoma bogatu tradiciju. Prema predanju, oni potiču od duha reke i veoma su vezani za vodu. Rediteljka Nika Belainina, uprkos tome što je rođena u Moskvi i odrasla u Torontu, osetila je snažan poriv da se u filmu The River of the Kukamas pozabavi ovim neobičnim narodom. Do sada je u karijeri osvojila sedam nagrada tako da možete očekivati snažnu dokumentarnu priču o izazovima s kojim se lokalne zajednice suočavaju širom planete.

image005 11. oktobar 2018. 7. GoetheFEST u Beogradu Bemus 20. oktobar 2014. Danas počinje 46. festival BEMUS Ulični svirači 4. septembar 2014. Festival uličnih svirača u Novom Sadu Green Days 22. avgust 2014. Green days festival u Pančevu · · ·