Mladi duh Evrope
9. sep
KULTURA

U petak i subotu u Amfiteatru Doma kulture „Studentski grad“ biće prikazani filmovi sa ovogodišnjeg programa „Mladi duh Evrope“ Festivala evropskog filma Palić. Gosti Doma kulture biće selektor programa Petar Mitrić, kao i autori filmova „Druga linija“ Nenad Milošević i „Većina duša koje ovde žive“ Igor i Ivan Buharov. Pored filmova ovih autora biće prikazani i kratki filmovi iz selekcije, a projekcije počinju u 20 časova.

Program “Mladi duh Evrope” je posvećen hrabrim i inventivnim autorima jedinstvene poetike i pogleda na filmsku umetnost. Program prikazuje dugometražne igrane, dokumentarne, kratkometražne, eksperimentalne, animirane i sve postojeće forme filma u potrazi za novim filmskim izrazima i mogućom slikom budućnosti filmske umetnosti.

do
Dom kulture Studentski grad, Bulevar Zorana Đinđića 179
DKSG

Petak 9. septembar
Druga linija
Dokumentarni film
r: Nenad Milošević
Srbija, 2016, 108’

Druga linija je rezultat dugogodišnjeg istraživanja neoavangardne kulturne i umetničke scene s kraja 60-ih i tokom 70-ih godina u Novom Sadu, koja je do danas ostala marginalizovana. Tokom svog kratkog i produktivnog delovanja, pod okriljem Tribine mladih, kuće novosadske avangarde, ovaj umetnički pokret je bio u direktnoj sprezi ne samo sa važnim umetničkim centrima tadašnje Jugoslavije, nego i deo svetskih umetničkih tokova. Državni aparat je surovo intervenisao, zabranjeni su časopisi, smenjeno rukovodstvo… Kako to da je retrogradni mehanizam gušenja i uklanjanja najkreativnijih i najreprezentativnijih progresivnih impulsa u našoj sredini tako aktuelan i danas?

Subota 10. septembar
Većina duša koje ovde žive
r: Igor i Ivan Buharov
ul: Bagdine Kovač Marija, Durst Peter
Mađarska, 2016, 92’

Čuveni učitelj anarhizma grof Ervin Bathianj pojavljuje se ponovo, 100 godina nakon smrti. Pokušava da oživi svoje teorije i shvata da svet nije ispao onakav kakvim ga je zamišljao. Ne postoji Utopija, društvo bez vladara. Uz pomoć nekolicine istomišljenika pronalazi novu slobodnu školu i počinje da obrazuje novu generaciju koja veruje u solidarnost i saradnju, a ne u represivni sistem. Ali, ideali slobode i jednakosti u koreografima moći bude iste strahove kao i pre 100 godina.

U slučaju kiše program će biti prikazan u Velikoj sali DKSG.


Krokodil festival 24. jun 2016. Festival KROKODIL – na putu oko sveta Mikser festival 8. jun 2016. MIKSER FESTIVAL 2016: Osetljivo društvo cover5 21. maj 2016. 13. Noć muzeja: 250 događaja širom Srbije "Nakultiviši se!" 21. maj 2016. Kulturna injekcija u Beogradu uz festival “Nakultiviši se!“ ·