MOVE
20. feb
KULTURA · pozorište

U periodu od 14. do 21. februara u organizaciji Regionalne akcije za umetnost, kulturu i unapređenje zdravlja – REACH, u prostorijama Ustanove Kulture “Parobrod” biće organizovan projekat MOVE – Moving Values Of Europe.

do
UK Parobrod
REACH

Reč je o treningu koji se bavi pitanjima mobilnosti mladih, aktivnim građanstvom i interkulturnim razumevanjem u Evropi, koristeći metodologiju neformalnog obrazovanja, kreativnosti, teatra i pokreta. Glavna tema – mobilnost  ključna je komponenta podsticanja kreativnosti, aktivnog učešća, upoznavanja i uspostavljanja tolerancije i saradnje među mladima. Jedno od pitanja kojim se projekat bavi je da li se krećemo kada prelazimo granicu ili se krećemo kada pokrenemo svoje telo i um? Šta nam donosi pokret, a šta mobilnost?

MOVE okuplja 21 mladu osobu – studente, omladinske radnike, umetnike, glumce i plesače, koji dolaze iz 7 različitih zemalja: Velike Britanije, Češke Republike, Francuske, Nemačke, Albanije, Makedonije i Srbije.  Projekat ima za cilj da mladim ljudima pruži veštine i tehnike koje će im služiti u daljem razvoju i odabiru budućih karijera, podršci i poboljšanju delovanja u društvu, a sve to na kreativan način i koristeći pozorišnu metodologiju.

Učesnici treninga će 20. februara sa početkom u 20.30 časova izvesti performans u UK “Parobrod”, na teme koje su obrađivali tokom treninga, koristeći prethodna iskustva i novousvojene metodologije.

Idejni tvorac i organizator projekta je Regionalna akcija za umetnost, kulturu i unapređenje zdravlja – REACH. Projekat je podržala Evropska Komisija u okviru programa “Mladi u Akciji” i sprovodi se uz saradnju internacionalne mreže “Firestarter”, koja se bavi razvojem i unapređenjem pozorišta, umetnosti i kulture, Kancelarije za Mlade opštine Stari Grad i UK Parobrod.

Pozorište ponedeljkom 3. februar 2014. Predstava „Tramvaj zvani želja“ u Domu omladine Merlinkina ispovest 30. januar 2014. Premijera predstave “Merlinkina ispovest” Beogradski festival igre 22. januar 2014. Dani Beogradskog festivala igre Glad 6. decembar 2013. Premijera predstave „Glad“ u Kulturnom centru Beograda