Mudhoney u Beogradu
17. avg
KULTURA · muzika

Ne propustite rok događaj sezone! Na njihove svirke se ne dolazi radi nostalgije. Ovo je bend koji je za skoro tri decenije postojanja uradio, video i isprobao sve što čini život vrhunskih rok muzičara, a ipak uspeo da sačuva lično prijateljstvo, muzički integritet, besprekornu reputaciju, Bigmuff pedalu, impresivnu strast prema živim nastupima i Markov dečački smešak koji je i zaštitni znak benda. Od svega nekoliko izvođača koji su približno toliko ili duže opstali na rokenrol vrtešci, Mudhoney su jedini koje još uvek možete da vidite u klupskoj atmosferi.

Dom omladine Beograd, Makedonska 22
Bad music for bad people
2100
Događaj na Facebooku

O tome da im muzika koju vole još uvek nije dosadila govore aktivnosti samo u poslednje dve godine. Izdali su aktuelni, deveti po redu studijski album Vanishing Point (Sub Pop, 2013); svirali su svetsku turneju od Japana i Australije, preko Evrope do Severne i Južne Amerike; na festivalima je sjajno dočekan celovečernji indi dokumentarac o njima I’m Now: The Story Of Mudhoney, a u Londonu je objavljena biografija benda Mudhoney: The Sound And The Fury From Seattle. Tokom 2014. snimili su čak dva živa albuma: Live at Third Man Records u Nešvilu, na poziv i za izdavačku kuću jednog od poznatijih ljubitelja benda, Džeka Vajta (The White Stripes, Dead Weather), dok je On Top! KEXP Presents Mudhoney Live on Top of the Space Needle odsviran na poziv legendarne radio stanice KEXP na vrhu tornja koji je i simbol Sijetla, a sve glasnije se pominje i novi album. Povrh svega za Record Store Day 2014. objavljuju split singl sa najvećim legendama garažnog roka – The Sonics (Muddy Roots Records).

Niko nije mogao da pretpostavi da će spoj Mudhoney i izdavačke kuće Sub Pop u Sijetlu, izvrnuti popularnu muziku naglavačke i pokazati da je u rokenrolu sve moguće, čak i kada vam ne ide mnogo toga u prilog. Tek osnovanu četvorku nazvanu po Ras Mejerovom filmu činili su traljavi studenti sa vrcavim smislom za humor koji po ko zna koji put sastavljaju svoj bend (Mark Maklohlin, alijas Mark Arm i Stiv Tarner), ostavljeni basista kome su prijatelji iz grupe pobegli u Kaliforniju (Met Lukin) i najbolji bubnjar u gradu koji je imao reputaciju, ali ne i angažman (Den Piters). Mudhoney su te 1988. izdali najpre singl Sweet Young Thing Ain’t Sweet No More / Touch Me I’m Sick, a odmah zatim i mini album Superfuzz Bigmuff koji u Sijetlu i okolini pokreću pravu muzičku lavinu. Arm i Tarner već tada su znali šta žele da postignu: nonšalantnu nepretencioznost panka, psihodeliju a la Nuggets i divlju neobuzdanost legendarnih The Stooges u kojoj će gitara zvučati jako zaprljano.

Artan Lili na Mikser festivalu 3. jun 2015. Mikser Festival 2015: Listi učesnika pridružili su se Artan Lili i E-play Boa 30. maj 2015. Kultni zagrebački art rock bend Boa u Mikser Houseu 30. maja Amy LaVere 27. maj 2015. Amy LaVere & Will Sexton u Kulturnom centru Grad The Gories u Domu omladine 26. maj 2015. The Gorries: Iz Detroita pravac u Dom omladine Beograda · · ·