Nebojša Krivokuća
24. jul
KULTURA · knjige

Dokle sežu granice književnosti? Da li su te granice važne? Da li je, zapravo, uopšte potrebno igrati se književnih policajaca koji će neumorno bditi nad konvencijama i pendrekom razdvajati tekstualne tvorevine na one koji jesu književnost u odnosu na one koji to nisu? Knjiga „39 pesama“ Nebojše Krivokuće na mnogo načina propituje te pominjane granice. Naime, tekstovi sakupljeni u njoj prvobitno su objavljivani na autorovom blogu – blogu koji je, usput govoreći, kao forma samu ideju pisanja i objavljivanja demokratizovalo i promenilo ga na mnoge načine, što dobre, što loše.

KC Grad, Braće Krsmanović 4
Događaj na Facebooku

No, tekstovi u ovoj knjizi nisu sasvim istovetni onima blogerskim – dakle, prelazak iz virtuelne u štampanu formu sa sobom je poneo i određene korekcije i prilagođavanja. Međutim, tekstovi Nebojše Krivokuće su i na mnoge druge načine „granični“. Svaki tekst u knjizi insipirsan je jednom pop pesmom, ali daleko od toga da ovi tekstovi spadaju (samo) u domen publicistike koja se bavi pop kulturom. Ne, autor pop muziku shvata kao svojevrsni metajezik, kao niz prečica kojima se da lakše opisati stvarnost i svet u kome živimo; pop muzika je, zapravo, soundtrack odvijanja malih i velikih, ličnih i kolektivnih istorija – ona prožima sve tekstove u ovoj knjizi, na važan način ih boji, ali daleko od toga da ovi tekstovi (katkad prozni, katkad esejistički – u biti, blogerski) govore samo o njoj.

O pop muzici, knjizi 39 pesama, blogu, internetu, slušanju muzike u kolima i na slušalicama, o tome da li se pesma Hey grupe Pixies može slušati samo u samoći ili ne, kao i mnogim drugim stvarima razovaraćemo sa Nebojšom Krivokućom u prvom izdanju „Gradske knjižnice“ u novoj sezoni u KC Gradu.

U večerašnjem razgovoru učestvuju Nebojša Krivokuća, Borivoje Petković i Bojan Marjanović.

Među nama 30. jul 2014. Promocija knjige „Među nama: Neispričane priče gej i lezbejskih života“ Festival Kikinda Short 24. jul 0400. 9. Festival kratke priče „Kikinda Short“ Promocija biografije Bernharda 25. jun 2014. Promocija „Biografske knjige Tomasa Bernharda“ Corina Sabau 25. jun 2014. Veče sa rumunskom spisateljicom Korinom Sabau ·