Kampanja "Never Violence" Švedskog instituta
17. okt
PULS GRADA · deca

Dobro došli na Nedelju glasova dece – glasova koji su bitni. Kroz niz različitih aktivnosti proslavićemo 70. rođendan Pipi Duge Čarape koja je mnoge generacije dece inspirisala da budu jaka, hrabra i da otvoreno izražavaju svoje perspektive. Kroz “Children Make“ radionice, zajedno sa decom kreiraćemo stvaralački prostor u kome će ona moći da izraze svoja promišljanja o važnim životnim pitanjima, koristeći nove tehnologije i umetnost kao sredstva izražavanja. Odrasli će imati priliku da prisustvuju predavanju o tome kako su dečaci i devojčice predstavljeni u knjigama za decu i kako to može da utiče na male čitaoce tokom odrastanja.

(fotografija iz kampanje „Never Violence“ Švedskog instituta)

UK Parobrod, Kapetan Mišina 6a
Ambasada kraljevine Švedske

U svetlu 25. godišnjice Konvencije UN o pravima deteta, želeli smo da istaknemo njenu suštinsku ideju, a to je poštovanje deteta. Deca su punopravni građani društva. Svako dete, bez diskriminacije, ima pravo da  bude uvaženo, dok najbolji interes deteta treba da bude glavna vodilja u svim postupcima i aktivnostima koje se tiču dece.

Odrasli će na predavanju Karin Salmson, iz izdavačke kuće Olika iz Švedske,  imati priliku da čuju kako predstavljanje dečaka i devojčica u knjigama za decu može uticati na male čitaoce tokom odrastanja.

U četvrtak, 22. oktobra održaće se konferencija ”Nikad nasilje” posvećena pitanju telesnog kažnjavanja dece i inspirisana motom Astrid Lindgren, autorke Pipi Duge  Čarape, ”Svoje dete ne možete opametiti batinama, ali možete mnogo više postići ako ga pomilujete i ohrabrite”.

Konferencija će biti posvećena švedskim iskustvima u sprovođenju zakonske zabrane telesnog kažnjavanja dece i sagledavanju efekata tog zakona 36 godina nakon njegovog usvajanja. Švedska je bila prva zemlja koja je zabranila telesno kažnjavanje 1979. godine. Danas je telesno kažnjavanje zabranjeno u 43 zemlje sveta.Učesnici će moći da razmene mišljenja o mogućnostima i izazovima sprovođenja slične inicijative u Srbiji. Konferencija će se završiti radionicom o pozitivnoj disciplini namenjenoj profesionalcima koji rade s decom i predstavnicima udruženja roditelja.

Prenosimo program Nedelje glasova dece:

SUBOTA, 17. OKTOBAR

“ČAJANKA I PRIČE ASTRID LINDGREN” u organizaciji Skandinavskog kutka @UK Parobrod

16:00 – 19:00

Proslavite 70. rođendan Pipi Duge Čarape zajedno sa Skandinavskim kutkom! Osmislili smo čitavo posle podne sa aktivnostima za decu kao što su crtanje, igranje i pevanje. Deca koja dođu obučena kao Pipi ili Emil iz Leneberje dobiće mali poklon.

16:00 – 17:00

Priče Astrid Lindgren na srpskom i švedskom jeziku i radionica crtanja

17:00 – 18:15

  • Igrajte i pevajte sa Nordijskim horom
  • Kabina za fotografisanje
  • Kofer Pipi Duge Čarape prepun iznenađenja
  • Čitalački kutak:

-Priče iz knjige ”Ronja, razbojnička kći” (Odiseja)

-Priče iz knjige “Karlson s krova ponovo leti“ (Kreativni centar)

18:30 – 19:00

Pozorišna predstava “Doživljaji Pipi Duge Čarape”

*Prijave za učešće na radionicama putem mejla: skandinavski.kutak@gmail.com

Aktivnosti su namenjene deci uzrasta 7-11 godina. Broj mesta je ograničen (30 dece).

PONEDELJAK, 19. OKTOBAR

“CHILDREN MAKE” u organizaciji  C31 – Centra za razvoj kulture dečjih prava

12:00 – 15:00

Radionica na kojoj se stvara, razgovara i menja svet!

Šta će se dogoditi kada se raspakuje “maker space“ koji može da stane u jedan kofer? Šta sve može da se napravi od plastelina, flomastera, folije, svakojakih drangulija i kompjutera, “makey-makey“ i drugih gadžeta? Kako deca mogu menjati svet? Da li nam Pipi, Ronja, Lota, Hedviga, Simon(a) i Emil, hrabri likovi iz švedske književnosti za decu, mogu poslužiti kao inspiracija? Neka dijalog i stvaralaštvo pokažu šta sve deca žele da nam poruče!

Na radionici će učestvovati organizovana grupa dece. Pedagozi, nastavnici i svi oni koji rade sa decom, donosioci odluka i novinari mogu da se prijave kako bi posetili radionicu, zavirili u dečje projekte i dobili inspiraciju (Email: centar31@gmail.com).

“Children Make“ je koncept koji je 2014. godine pokrenuo Švedski institut, a koji su razvili Interaktivni institut iz Geteborga i Maša Avramović, stručnjak za dečiju participaciju. Children Make u Srbiji realizuje C31 – Centar za razvoj kulture dečijih prava i tim umetnika, IT stručnjaka i pedagoga.

UTORAK, 20. OKTOBAR

12:00 – 15:00 “CHILDREN MAKE” – nastavak radionice

SREDA, 21. OKTOBAR

17:00 – 20:00 Otvoreni dan @UK Parobrod.

“CHILDREN MAKE“ – otvorena radionica

Pozivamo decu i roditelje da se nam se pridruže u dijalogu i stvaranju! Pozvali smo i Pipi Dugu Čarapu! A ona nam je poslala svoj magični kofer!

18:30 – 20:00

Čajanka za roditelje, decu i medije

ČETVRTAK, 22. OKTOBAR

09:30 – 17:00 KONFERENCIJA “NIKAD NASILJE” (učešće na osnovu poziva)

Ova konferencija posvećena je švedskim iskustvima u sprovođenju zakonske zabrane telesnog kažnjavanja dece, kao i sagledavanju efekata tog zakona 36 godina nakon njegovog usvajanja. U svetlu činjenice da je 38 zemalja usvojilo ovu zakonsku zabranu, učesnici konferencije imaće priliku da razmene iskustva i stavove o mogućnostima i izazovima sprovođenja slične inicijative u Srbiji. Učesnici konferencije biće predstavnici državnog i civilnog sektora, stručnjaci i predstavnici ekspertskih i roditeljskih udruženja.

PETAK, 23. OKTOBAR

19:00 – 20:30

SKANDINAVSKI KUTAK

Predavanje: “Od Astrid do Olika” Karin Salmson, direktorka izdavačke kuće Olika (Različiti).

Karin Salmson govoriće o tome kako kroz odabir knjiga možete svojoj deci otvoriti put u nove svetove, podariti im jezik i podržati njihovu maštu, ali i pružiti im osećaj da pripadaju društvu i kulturi. Tema predavanja biće i aktuelne tendencije u švedskoj književnosti za decu i načini predstavljanja dečjih likova u književnosti.

Karin Salmson je spisateljica i novinarka. Autorka je brojnih dečijih knjiga prevedenih na više od 20 jezika, koje je objavila IKEA. Karin radi i kao predavačica, bavi se edukacijom pedagoga, bibliotekara, roditelja i drugih profesionalnih profila koji se bave normama, pitanjima rodnih uloga i različitosti.

Zajedno sa koleginicom Mari Tomičić, pokrenula je organizaciju i izdavačku kuću OLIKA AB. OLIKA (što znači različiti) bavi se raznim oblastima koje mogu doneti pozitivne promene u društvu po pitanju društvenih normi, rodnih uloga i različitosti. Ideja je da se društvu, kroz dečiju književnost, predavanja i radionice, ponudi više mogućnosti kako bi se pojedinke i pojedinci ohrabrili da razviju svoje jedinstvene ličnosti i usude se da budu ono što jesu. Izdavačka kuća OLIKA nagrađena je Švedskom nagradom za jednakost u 2012. godini.

ZAŠTO ŠVEDSKA KNJIŽEVNOST ZA DECU?

ODISEJA, izdavačka kuća

U Švedskoj se književnost za decu neguje i ceni kao retko gde na svetu. Zato i ne čudi što ova mala zemlja ima toliko odličnih knjiga za decu. Odiseja je objavila dela nekoliko reprezentativnih švedskih pisaca – od klasika, poput Astrid Lindgren, rodonačelnice moderne književnosti za decu, do savremenih pisaca koji odgovaraju na interesovanja današnje dece, poput autorke dečjih horora Lene Olmark. Otvorenost švedske kulturne scene za napredne stavove i inovativne postupke, kao i podrška knjigama koje idu ispred svog vremena, doprineli su tome da i davno napisane švedske knjige lako komuniciraju sa savremenom decom, kao što je slučaj sa celokupnim opusom Astrid Lindgren, a pogotovu knjigama o Pipi Dugoj Čarapi, Ronji, Miju i Loti.

KREATIVNI CENTAR, izdavačka kuća

Švedska književnost za  decu, iako književnost na malom jeziku, po mnogo čemu je reper za sve druge književnosti. Originalni junaci, hrabro bavljenje najdelikatnijim temama, savremeni nazori, čine da su švedska književna dela izuzetno cenjena i popularna. Kreativni centar u svom programu ima već veliki broj dela prevedenih sa švedskog i drugih skandinavskih jezika, koja su naišla na odličan odziv čitalačke publike.

dečiji sajam 24. april 2015. 15. Dečiji sajam u Beogradu ledeno dobar 18. avgust 6000. „Ledeno doba uživo“ u Kombank Areni Mikser Kids market 25. januar 2015. Mikser Kids Market u znaku zimskih čarolija 10633611_480547875420356_5563192871658116950_o 18. avgust 6800. Festival dečije muzike „Čarolija“ u Domu sindikata