Musicology - Manu Katche 1 - autor Maja Medić
14. apr
PULS GRADA · agenda

Čuveni afričko-francuski šoumen, pop i rok muzičar, kompozitor i džezer, ali pre svega jedan od najtraženijih bubnjara na svetu, Manu Kače, premijerno će nastupiti sa čuvenim hrvatskim pijanistom Matijom Dedićem, u Beogradu, 14. aprila u okviru Musicology Barcaffè Sessions, u klubu Bitefartcafe. Ovim virtuozima na sceni pridružiće se i kontrabasista iz Brazila Romulo Duarte.
Manu Kače karijeru je započeo kao bubnjar Pitera Gejbriela, nastavio je sa Trejsi Čepman, Džoni Mičel, Stingom, Dire Straits, dok je na ovim prostorima prvi put zasvirao u saradnji sa Džibonijem 2001. godine. U beogradskom kultnom klubu Bitefartcafe nastupao je prvi put pre čak 14 godina, i sa nestrpljenjem iščekuje da ponovo zasvira u ovom klubu, koji je sada proširen i potpuno prilagođen klupskim koncertima, na novoj lokaciji.
Manu je poreklom iz Obale Slonovače, a rođen je u blizini Pariza gde od detinjstva svira bubnjeve. Kako sam kaže, njegovi afrički koreni bili su presudni za današnji originalni stil koji opisuje kao mešavinu afričkog ritma, klasičnih udaraljki i elemenata džeza.

do
Bitef Art Cafe, Mitropolita Petra 8
Musicology Barcaffe Sessions
900 RSD
Događaj na Facebooku

„Kada sviram džez nazivaju me rok bubnjarem, a kada učestvujem u rok projektima, kritika o meni piše kao o džezeru Manu Kačeu”, kaže ovaj umetnik i dodaje, „ja samo pokušavam da budem svoj i inovativan koliko i muzika koju sviram, a to je, pretpostavljam, više džez pristup.” Na predstojećem koncertu u Beogradu premijerno će izvesti numere sa albuma koje je sa Matijom Dedićem snimio nedavno u Parizu.  

Do saradnje sa Matijom je došlo na inicijativu zajedničkog prijatelja Miše Relića, direktora koncertnog serijala Musicology Barcaffè Sessions: „Stvarno mi se dopala njegova muzika i odlučio sam da prihvatim projekat, s radošću. Matija je došao u Pariz, imali smo divnih par dana snimanja i mislim da je sve izvanredno ispalo. Naši koncerti na Musicology Barcaffè Sessions, kako u Beogradu, tako i u Zagrebu dan ranije, dokazaće da li sam u pravu”, izjavio je Kače.

Matija Dedić je okružen muzikom od rođenja, kao kompozitor i jedan od najznačajnijih hrvatskih džez pijanista. Pred beogradskom publikom nastupao je u pratnji svog oca Arsena, pa je i nakon njegove smrti sa majkom Gabi Novak izvodio očevu muziku.

Matiju naša publika već dobro poznaje, s obzirom na to da je priređivao solističke koncerte i nastupao sa različitim umetnicima iz sfere džez, pop ili etno muzike. Završio je Džez akademiju u Gracu i već godinama gostuje u brojnim evropskim zemljama i nastupa na prestižnim festivalima. Jula 2002. godine predstavio se na Džez festivalu u Montreu (Francuska), kao jedan od 11 finalista odabranih od preko 400 pijanista iz celog sveta. Lista umetnika s kojima nastupa je veoma široka i obuhvata neka od najznačajnijih imena međunarodne džez i pop scene.

Kako će zvučati spoj ova dva naizgled nespojiva muzičara, od kojih svako ima svoju priču, saznajte 14. aprila na koncertu u okviru Musicology Barcaffè Sessions, gde će zavodljivi zvuci džeza pojačati uživanje u intenzivnim aromama Barcaffè espresa. Tada ćete imati priliku da čujete ove izvanredne muzičare u potpuno drugačijem izdanju, po prvi put rame uz rame na jednoj bini, u intimnoj i prisnoj klupskoj atmosferi kakvu nudi ovaj koncertni serijal.

Musicology Barcaffè Sessions je jedinstveni koncept muzičkog festivala koji u Srbiju dovodi neke od najvirtuoznijih svetski priznatih muzičara džez, fank, bluz, soul, worldmusic i r’n’b pravaca.

Beogradska publika imaće prilike da prisustvuje i koncertu benda Snarky Puppy čijim se koncertom na Kalemegdanu završava prolećna sezona koncertnog serijala Musicology Barcaffè Sessions.

1170-x-500-d-opis 27. mart 2019. U potrazi za zvezdama: Hooverphonic u Beogradu apple-661670_1280 27. mart 2019. 19. Prolećni Rosa festival zdravlja 27. i 28. marta 2019. godine u Domu Vojske Srbije Martovski Cover 2019 27. mart 2019. 66. Martovski festival 27 – 31. marta 2019. u Domu omladine Beograda Orthodox Celts 2018, foto Uroš Vojinović 17. mart 2019. Tradicionalni koncert Orthodox Celts-a: Uz ulaznicu besplatan strip · · · ·