Srđan Sandić, Raphaelle Oskar
23. avg
KULTURA · knjige

Knjigu „Vrati se i kaži zbogom“ Raphaëlle Oskar i Srđana Sandića, nastalu metodom automatskog pisanja putem dopisivanja elektronskom poštom, literarni i izvođački tekst nastao eksperimentalnom formom poetskog dijaloga, objavilo je Hrvatsko društvo pisaca u decembru 2014.

U razgovoru učestvuju autori, kao i Bojan Marković i Jordan Cvetanović.

Dom kulture Studentski grad
Događaj na Facebooku

O ovom jedinstvenom eksperimentu, književnica Irena Vrkljan kaže: „Bilo mi je zanimljivo čitati ovaj tekst zbog pokušaja da ne shvatimo kada govori muškarac, a kada govori žena; što znači ukinuće spolova, a to je nešto novo! Neće biti jednostavno za čitatelje, no njima više ništa nije jednostavno; ali u ovim vremenima je takav eksperiment važan, i potreban. Naravno da sam ja neka druga generacija, ali me baš zbog toga zanima kako ova nova vidi naš svijet i kako zbog tih novih vremena pokušava naći i novi izraz.“

Raphaëlle Oskar (‘86) komponuје, piše drame, poeziju i prozu. Objavljuje na kulturnim portalima, III programu Hrvatskog radija, u magazinu DUST (Berlin/London). Sarađuje s Međunarodnim književnim festivalom u Berlinu. Koautorka je i performerka predstave EX-POZICIJA Bacača sjenki, autorka komada Isla Candela (Volksbühne, Berlin, ‘14/15), autorka i izvođačica u Nabavit ću si mačka (LAB &TD) i I WILL BE YOUR AUDIO GUIDE (Month of Performance Art, Berlin). Glumi u pozorišnim predstavama. Na Katoličkom seminaru Slobodnog univerziteta u Berlinu istražuje istoriju, jezike, ritualne prakse i filozofije Arapa, Jevreja i Grka na Mediteranu u kasnoj antici i ranom srednjem veku.

Srđan Sandić (‘85) je pisac, novinar, književni i pozorišni kritičar, kolumnista. Objavljuje za niz kulturnih medija u Hrvatskoj i regiji: III program Hrvatskog radija, mvinfo.hrkulturpunkt.hrmi2.hr, ba- lkanwriters.com, Zarez, Tema, Kazalište, queer.hrbooksa.hr…. Edukovao se na Fakultetu političkih nauka, Mirovnim studijama, UN akademiji,  Ženskim studijama u Zagrebu, Experimental theater academy u Estoniji i Sloveniji. U Multimedijalnom institutu vodi program Cruising sa Srđanom Sandićem, gde ugošćuje teoretičare i umetnike. Član je Hrvatskog društva pisaca. Objavio je knjigu drama S(i)nu bez s(i)nova i knjigu razgovora s autorkama Književne večeri sa Srđanom Sandićem. Izvedena dela: monodrama Zagreb Mon Amour u režiji Franke Perković, Sinu bez snova u režiji Paola Tišljarića, radiodrama Sinu bez snova u režiji Marija Kovača. Kao dramaturg surađivao je na projektima Lux in Tenebris (Teatar &TD), Mala noćna čitanja, Ženski pozdrav Matošu (Centar za ženske studije).

 

Danilo Kiš 23. avgust 8800. Danilo Kiš, 80 godina Promocija priča Nevena Ušumovića 12. februar 2015. Promocija priča Nevena Ušumovića Promocija knjige Lasla Blaškovića 3. februar 2015. Laslo Blašković u UK Parobrod Gradska knjižnica 23. avgust 8800. Gradska knjižnica „O poeziji i njenom prtljagu“