Muzej istorije Jugoslavije - Velika iluzija
10. nov
KULTURA · art

U Muzeju istorije Jugoslavije na brdu Dedinje, svečano će biti otkrivena „Velika iluzija“, multimedijalna izložba posvećena velikoj ljubavi Josipa Broza Tita prema svim vrstama pokretnih slika – filmu, žurnalima i drugim filmskim i dokumentarnim sadržajima. Okosnicu projekta čini pažljivo vođena evidencija filmova koje je Tito pogledao od 15. marta 1949. do 16. januara 1980. godine. Na izložbi se interpretira muzejski i arhivski materijal i biće predstavljene ambijentalne celine, fotografije, arhivska građa, kao i filmski i video materijal. Pored mnoštva inserata, dokumenata i predmeta, posetioci će videti i rekonstrukciju ćoška u kome se Tito prepušta omiljenoj aktivnosti. Materijal koji je korišćen u postavci izložbe pripada fondu Muzeja istorije Jugoslavije, Jugoslovenskoj kinoteci, Arhivu Jugoslavije i Filmskim novostima.

Muzej istorije Jugoslavije, Botićeva 6
Muzej istorije Jugoslavije

Velika iluzija je izložba o Titu kao gledaocu, ali i o njemu kao glumcu, režiseru u senci i najmoćnijem producentu. Čoveku koji gleda u proseku 280 filmova godišnje, u svim svojim rezidencijama- pokretnim i nepokretnim. O njegovim susretima sa najvećom filmskom elitom druge polovine dvadesetog veka – Sofijom Loren, Elizabet Tejlor, Vivijen Li, Đinom Lolobriđidom, Orsonom Velsom, Kirkom Daglasom, Ričardom Bartonom i Lorensom Olivijeom. O državniku kog filmovi odmaraju i zabavljaju, o kojima zna da kaže i „prosto čovjeku pamet stane“, ali koji zna i da njima propagira, prodaje, da mu služe u edukativne svrhe, ali i kao dobra priprema kad putuje i kad mu neko dolazi u posetu.

aleksandra prhal_2 13. oktobar 2014. Izložba Aleksandre Prhal „Pardon my low-res: remixed“u KC Gradu Bratislav Milenković 10. oktobar 2014. Izložba ilustracija „Svakodnevne slike“ Milan Stošić "Portreti" 10. oktobar 2014. Izložba Milana Stošića „Portreti“ Denis Grinstajn 9. oktobar 2014. Otvaranjem izložbe “Različita odstojanja – između modne fotografije i umetnosti” počinje mesec švedske kulture · · · · ·