Izložba avangarda
28. maj
KULTURA · art

Na izložbi „Avangarda: od dade do nadrealizma“ biće predstavljeni nadrealistički i dadaistički časopisi, kao jedan od povlašćenih oblika delovanja ovih avangardnih pokreta. Evolutivni tokovi i raznovrsnost dadaističke i nadrealističke štampe i ideja biće predstavljeni kroz više od četrdeset naslova objavljivanih od 1916. do 1992. godine.

do
Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, Rodoljuba Čolakovića 2,
Muzej savremene umetnosti

Cilj izložbe je da proširi geografski, hronološki i poetički kontekst za sagledavanje pasioniranih uređivačkih praksi dade i nadrealizma. Izložba prati paralelno srpske / jugoslovenske i francuske publikacije i ukazuje na mnoštvo nadrealističkih tendencija u obe sredine, kako bi se bolje razumela i specifična razlika koju uvodi delovanje zvanične „trinaestorice“ beogradskih nadrealista. Uključivanjem arhivskog materijala, nadrealistički časopis sagledava se kao velika laboratorija kolektivnog stvaranja, a posebno su naglašena pitanja organizacije grupe, automatizma i simulacije, želje i ljubavi, istraživačkog i angažovanog duha nadrealizma.

 

 

Tatjana Koraksić 26. maj 2014. Izložba Tatjane Koraksić Distractions ≡ razbibrige Noć muzeja 17. maj 2014. 11. Noć muzeja – otkazano Bogdan Vojnović 15. maj 2014. „Kavez“ izložba digitalnih printova umetnika Bogdana Vojnovića Davor Gromilović 12. maj 2014. Izložba Davora Gromilovića „Kristalizacija“