Marija Maksimović
13. jun
KULTURA · art

Poslednja izložba iz godišnjeg programa pred letnju pauzu Velike galerije biće otvorena u ponedeljak a naslovljenja je „Here and There“. Autorka izložbe Marija Maksimović, rođena 1990.godine u Kraljevu. Završila je master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na odseku slikarstvo. Učestvovala je na više izložbi u zemlji i inostranstvu.

Izložba “Here and There” obuhvata odabir radova koji su bazirani na istraživanju u različitim likovnim medijima. Izložena serija radova za inicijalni pojam uzima telo kao objekat posmatranja i uživanja. Artefakti nastali od recikliranih predmeta koji imaju jasnu namenu, superheroja, Barbie lutki, istaknutih fragmenata telesnosti, nisu simulacija jednog živog bića nego entitet transponovan do stepena alegorije. Figure preuzimaju svu moć recikliranih objekata, koji kroz totemske oblike i glorifikaciju telesnog, poprimaju uloge erotskog, voajerskog i narcisoidnog.

do
Kc Grad, Braće Krsmanović 4,
Kc Grad
Događaj na Facebooku

Posredstvom dijaloga koji će nastali izrazi voditi sa posmatračem, zvukom, pokretanjem artificijelnih mehanizama, stvaraju se fetišističke predstave koje proizvode efekte i podložne su manipulaciji. Ideja umetnice je da novonastale kompozicije postavi u spregu sa zabavom i komercijalizacijom, sa očiglednim sve agresivnijim delovanjem modernih medija i globalnih komunikativnih mreža, koje dovode do iskrivljenja slike realnosti i pokreću pitanje masovne proizvodnje u sferama vizuelnih, egzistencijalnih i drugih životnih polja.

Serija radova je bazirana na ideji apsurda savremenog čoveka, koji neretko sledeći ustaljene norme evocira na antičku Grčku koja je „u svemu znala naći pravu meru“ a u isto vreme “prelazi njene granice” što dovodi do samoparodije individue u nameri ka idealizovanom, grotesknom i neprirodnom, koje prihvata kao neočekivano uobičajeno.

Grifon 13. jun 2016. GRIFON 2016: Izložba izabranih radova sa 11. konkursa za najbolji grafički dizajn Italijanski dizajn 30. maj 2016. Međunarodna izložba italijanskog dizajna povodom 90 godina zgrade Ambasade Italije u Beogradu Izložba grafika 24. maj 2016. Izložba grafika nastalih na 8. Međunarodnoj grafičkoj radionici „Beogradski susreti“ 2015. Danka Dimitrijević 19. maj 2016. Izložba Danke Dimitrijević „Matematika je jasna“ u galeriji Art for All ·