Lidija Delić
23. feb
KULTURA · art

U Galeriji 212 biće predstavljen najnoviji ciklus radova umetnice mlađe generacije Lidije Delić. Izložba pod nazivom „Međuprostor“ sadrži slike, crteže i crteže-objekte nastale 2015. i 2016. godine kao rezultat kontinuiranog stvaralačkog delovanja, kako u pogledu istraživanja medija, odnosa slika-crtež-skulptura, tako i teme vezane u najširem smislu za odnos prostor-vreme.

Galerija 212, Vlajkovićeva 25
Događaj na Facebooku

„Slike Međuprostora grade mogući prolaz koji bi posetioca izveo iz kolektivnog prostora galerije ka individualnom doživljaju iznete propozicije. Rubne zone je vrlo teško vizuelno reprezentovati, već ih je jedino moguće spoznati subracionalno i visceralno. Trenutak uranjanja u vodu evocira liminalno stanje u kome se specifični fiksirani aspekti ličnosti, inače statični i kruti, dovode u svoje početno neizdiferencirano stanje koje ne dozvoljava razumevanje ljudskog tela kao odvojenog i dominatnog nad prostorom i vremenom,“ stoji u tekstu u katalogu koji potpisuje Miloš Zec.

Lidija Delić je rođena 1986. u Nikšiću, Crna Gora. Diplomirala je na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2010. Doktorirala je na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu 2015. Od 2012. aktivno radi kao član i organizator umetničkog prostora U10. Dobitnica je Nagrade za crtež aukcijske kuće Gioielli di Carta iz Rima 2010.

Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostanstvu: Beograd, Čačak, Novi Sad, Podgorica, Sarajevo, Istanbul, Torino, Venecija, Pariz, Bazel, Beč, Budimpešta, Madrid itd.

Učesnica je rezidencijalnih boravaka Glo Art u Lanakenu (Belgija) i Intercambiador Acart u Madridu (Španija) 2015. Radovi joj se nalaze u Kolekciji crteža Akademije umetnosti u Novom Sadu i ING kolekciji u Amsterdamu.

Živi i radi u Beogradu.

Nikola Velicki 4. februar 2016. Izložba „Glave“ Nikole Velickog u Poletu Street art izložba 29. januar 2016. Grupna izložba uličnih umetnika „SCENA vol 2 – Pioniri“ Dev9t 22. avgust 4000. DEV9T ove zime gostuje u DKSG Muzej detinjstva 22. avgust 2800. „Muzej detinjstva“ Vladimira i Milice Perić u galeriji Remont