Petar Mošić, "Nestajanje"
18. avg
KULTURA · art

U galeriji „Drina“ u petak 18. avgusta, u 20 časova biće otvorena izložba slika i crteža Petra Mošića. Petar je mlad umetnik koji slika u duhu starih majstora dok je predmet njegovih dela fenomen odrastanja i socijalizacije dece u savremenom društvu. Mošićeva dela postavljaju čitav niz pitanja a zauzvrat nude širok dijapazon suprotstavljenih emocija.

U njegovim radovima ravnopravne pozicije zauzimaju potresno i lepo, nevino i zastrašujuće, krhko i mračno, setno i naivno, duhovito i bolno.

Na izložbi će biti predstavljeno pet radova, od kojih su tri slike na lanenom platnu većeg formata i dva crteža tehnike presovani ugljen na akvarel papiru. Izložba će trajati do subote 9. septembra.

Galerija „Drina“ je privatna galerija za savremenu umetnost osnovana 2016. u Beogradu, koja ima za cilj da podrži i podstakne značajne mlade umetnike iz zemlje i regiona i poveze ih i predstavi na internacionalnoj umetnickoj sceni putem izlozbi i drugih kreativnih programa u zemlji i inostranstvu.

Galerija "Drina", Andrićev venac 4
Galerija "Drina"
Događaj na Facebooku

“Fokusirajući se uglavnom na portret lica, Mošić razvija narativ kojim pokušava da artikuliše vlastito promišljanje tanke granice između dečje nevinosti i brutalnosti. Mimo spleta različitih referenci (reprezentacija dece u instalacijama-oltarima Kristijana Boltanskog, uniformisane dece dece na slikama Gotfrida Helvejna i Biljane Đurđević), izražena ambivalencija koju ovi radovi odašilju navodi nas na duboko promišljanje koje budi najdublje strahove vezane za savremeno detinjstvo.” (Iz kataloškog eseja Pogled nevinosti istoričara umetnosti Vladimira Bjeličića)

Petar Mošić (1981, Beograd) je završio osnovne studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesorke Darije Kačić, a trenutno završava doktorske umetničke studije pod mentorstvom profesorke Anđelke Bojović na istom fakultetu.

Ovaj mladi umetnik je višestruko nagrađivan za osobeni, sad već publici i kritici prepoznatljiv stil. Jedna od poslednjih nagrada je Zlatna paleta, sa Prolećne izložbe ULUS-a (2016.). Radovi Petra Mošića nalaze se u brojnim privatnim i javnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu, ali krase i nekoliko javnih beogradskih zgrada u vidu murala. Petar je učestvovao u sedam samostalnih i preko petnaest grupnih izlozbi u zemlji i inostranstvu, kao i u međunarodnim projektima i rezidencijama, kao što je Glo’Art u Belgiji (2016, 2017).

cover strumicka ulica 18. jul 2017. Izložba fotografija „Strumička ulica“ Borisa Burića FullSizeRender1 7. jul 2017. Izložba „Gastro Art Konektivizam“ Marka Tomića 4(1) 3. jun 2017. Vođenje kroz izložbu „Noć na zemlji bez snova“ AndrejNihiL-9730 24. maj 2017. Izložba Vuka Ćuka pod nazivom „Impossible Perspectives“ · · · ·