Plakat izlozbe
1. nov
KULTURA · art

Ova izložba predstavlja nastavak izuzetno uspešne izložbe o Mihajlu Pupinu, koja je tokom proteklih godinu dana izazvala ogromno interesovanje javnosti, i privukla veliki broj posetilaca.

Projekat “Tesla i Pupin na istom putu” je najbolji način da se po prvi put u našoj javnosti prikaže ne samo doprinos ove dvojice velikana ljudskoj civilizaciji, već i da se predstavljanjem njihove naučne i duhovne zaostavštine, predstavi dobar obrazac na koji se naše društvo može osloniti. Dvojica naših istaknutih naučnika ostavili su neizbrisiv trag u istoriji svetske nauke, ali i u drugim oblastima ljudskog stvaralaštva. Ova interaktivna izložba ima za cilj da njihovo nasleđe ukrsti, ukazavši na sve tačke susreta ova dva velika čoveka, kao što su: poreklo, odnos prema narodnoj tradiciji, ličnost i uloga majke, susret sa Amerikom i prisustvo u američkoj javnosti, odnos prema umetnosti, zajednički susreti, ali što je najvažnije – njihov susret na velikom putu naučnog stvaralaštva.

Upotreba modernih tehnologija i posebno takozvanog koncepta proširene stvarnosti, daće poseban doprinos doživljaju ove postavke, jer će posetiocima omogućiti da uživo čuju i vide Pupina i Teslu.

Pre svečanog otvaranja izložbe, prisutnima će se obratiti direktor „Istorijskog muzeja Srbije“ dr Dušica Bojić, direktor „Muzeja Nikole Tesle“ dr Branimir Jovanović, autor izložbe Aleksandra Ninković Tašić,
a izložbu će zvanično otvoriti predsednik izvršnog odbora „Raiffeisen banke“ Zoran Petrović.

Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11
Istorijski muzeju Srbije
Događaj na Facebooku

Stručna vođenja kroz postavku za individualne posetioce organizuju se subotom od 13 i 15 časova. Izložba je otvorena do 1. decembra 2016. godine.

Nakon završetka izložbe u Beogradu, Tesla i Pupin na istom putu će posetiti još pet gradova (Kragujevac, Kruševac, Niš, Novi Sad i Idvor), te nizom predviđenih aktivnosti (radionica za decu, predavanjima i stručnim vođenjima), aktivirati čitavu Srbiju. Zvanično će se završiti u rodnoj kući Mihajla Pupina u Idvoru, gde će materijal i eksponati ostati kao deo stalne postavke ove kuće – muzeja.

Izložba, nastala u saradnji Aleksandre Ninković Tašić, idejnog tvorca izložbe o Mihajlu Pupinu, Istorijskog muzeja Srbije i Muzeja Nikole Tesle, organizuje se pod generalnim pokroviteljstvom Raiffeisen banke, koja ove godine obeležava 15 godina uspešnog poslovanja u Srbiji.

Toshio Yoshizumi, Lice, 1992 31. oktobar 2016. Izložba „Grafika bez prevoda“ Corax 05 30. oktobar 2016. Retrospektivna izložba najboljih karikatura Predraga Koraksića Coraxa 14225622_1199541656736064_6364364264366899163_n 16. oktobar 2016. Sobakaisti na prvoj turneji po Srbiji: „Оd grada do grada, od priče do priče“ "Soma" 7. oktobar 2016. „Soma“ – umetnički projekat Milana Antića ·