2-BOSCHBOSCH-Neoism-kcb-1galerijapoodrum
8. mar
KULTURA · art

Izložba serije fotografija pod nazivom “Middle East Report” predstavlja najnovije fotografske radove Gorana Micevskog, koje publika do sada nije imala prilike da vidi. Na izložbi, koja će imati formu otvorene knjige, biće izloženo 29 fotografskih „poglavlja“ u specifičnom arhitektonskom rešenju koje je dizajnirao sam umetnik.

U radu “Middle East Report” Goran Micevski nas vodi kroz predele Bliskog istoka i severne Afrike, Liban, Siriju, Jordan i Egipat, neposredno pre aktuelnih ratnih sukoba na ovim prostorima. Fotografije u boji nastale tokom ovih putovanja imaju jezik turističkih fotografija koje Micevski izlaže uz tekstualne reference. Fotografije ćete imati priliku da pogledate u galeriji Artget, Trg republike 5/I, u periodu od 8 – 29. marta.

do
Knez Mihailova 6 i Trg republike 5
Kulturni centar Beograd
Besplatan
Događaj na Facebooku

Aleksandar Zograf: Tragom malih otkrića, printovi i objekti. 8-29. mart, Likovna galerija Kulturnog centra Beograda, Knez Mihailova 6

Printovi strip tabli i objekti koji su tematski sadržaj istih stripova biće izloženi pred beogradsku publiku s namerom da pokažu otkrića na koje je umetnik nailazio lutajući i tumarajući različitim gradovima. A sve s namerom da se demistifikuje postojanje koncepta. Saša Rakezić crta stripove pod pseudonimom Aleksandar Zograf. Od početka devedesetih postao je poznat ne samo u Srbiji, već i u zemljama gde su zbirke njegovih stripova bile objavljivane u S.A.D., Italiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Portugaliji, Španiji, Nemačkoj, Grčkoj, Poljskoj, Mađarskoj. Svoje radove je predstavio i na samostalnim izložbama u brojnim galerijama u svetu, od Rima i Pariza, do San Franciska i Sijetla.

Poezija & Performans. Istočnoevropska perspektiva, 8 – 29. mart 2018.

Deo festivala: Svetski dan(i) poezije 2018: Jezičke igre21 – 24. mart 2018.

Projekat Poezija i performans. Istočnoevropska perspektiva iniciran je na Univerzitetu u Cirihu i bavi se performativnim aspektima poezije i vizuelnih umetnosti tokom epohe socijalizma. U pitanju je višegodišnji turing projekat koji obuhvata izložbu, konferencije, performanse i monografiju. On se ostvaruje u saradnji sa velikim brojem institucija u gradovima koji su nekada pripadali tzv. istočnom bloku i ukazuje na slične ideje realizovane u umetničkim radovima nastalim u različitim socijalističkim društvima u kojima su pesnici i umetnici delovali u skladu sa internacionalnom umetničkom praksom performansa. Beogradsko izdanje ove izložbe usredsređuje se na performans i umetnost socijalističke Jugoslavije, a obuhvata i radove nastale u drugim istočnoevropskim sredinama.

Publika će imati priliku da vidi radove  Katalin Ladik, Vujice Rešina Tucića, OHO, BOSCH+BOSCH, KOD, Dimitrija Pirgova, Lava Rubinštajna, Eugena Gomringera, Eve Partum, Andreja Monastirskog, Vaclava Havela, Ladislava Novaka, Vije Levandovskog, Else Gabrijel, Gina Hanemana, Atile Černika, Francija Zagoričnika itd.

Kustosi izložbe: Zabine Henzgen, Tomaš Glanc i Dubravka Đurić

MiaCuk 9. februar 2018. Radikalna Mekoća: Otvaranje izložbe u galeriji „Drina” Moskovski cirkus_cover 15. januar 2018. Moskovski cirkus na ledu u Sava centru IvanGrubanovUnitedDeadNationsInstallationSerbianPavilionVenice2015photoCourtesyofLoockGalleryBerlinandRonMandosAmsterdam11 7. decembar 2017. Projekat „Staying Here With You” u rezidenciji ambasadora Švajcarske Segovia 4. decembar 2017. 15 bisera Španije stiže u Beograd · · · ·