Knjige
28. apr
KULTURA · knjige

Asymptote (www.asymptotejournal.com) je besplatni književni online tromesečnik koji nastoji da na jednom mestu u engleskom prevodu sakupi najbolju savremenu književnost iz celog sveta. Od 2011. godine do danas, na virtuelnim stranicama ovog časopisa izašla su prethodno neobjavljivana dela najpoznatijih svetskih imena, kao što su David Mitchell, Haruki Murakami, Can Xue, Yoko Tawada, te nobelovci Herta Müller, J.M. Coetzee, Imre Kertész, Czeslaw Milosz i José Saramago. Pored dela renomiranih autorki i autora, u magazinu je objavljen veliki broj radova mladih i/ili međunarodno neafirmisanih književnica i književnika iz celog sveta.

UK Parobrod, Kapetan Mišina 6
Događaj na Facebooku

Za pet godina postojanja, žurnal je objavio prevode sa 81 jezika iz 102 zemlje. Uređuje ga i izdaje šezdesetočlana ekipa urednika, lektora, dizajnera, specijalista za multimediju i web sa pet kontinenata. U aprilu 2015. redakcija magazina dobila je nagradu Londonskog sajma knjiga za najbolju međunarodnu inicijativu na polju književnog prevođenja.

Magazin održava izuzetno čitan i popularan blog (http://www.asymptotejournal.com/blog/) na kojem svakodnevno izlaze eseji, kritike, intervjui, novosti iz sveta književnosti i književnog prevođenja i izveštaji sa književnih događaja, dok je utorak rezervisan za redovnu rubriku Translation Tuesday, u kojoj izlaze prevodi priča, pesama, odlomaka iz dužih proznih formi, itd. Translation Tuesday redovno preuzima ugledni britanski Guardian.

Ove godine Asymptote slavi pet godina postojanja organizovanjem događaja u Londonu, Njujorku, Ročesteru, Teheranu, Melburnu, Mančesteru, Otavi, Denveru, Čikagu, Buenos Ajresu i Krakovu (spisak nije konačan). U saradnji s udruženjem KROKODIL, jubilej obeležavaju i u Beogradu, u prostorijama UK Parobrod, 28. aprila s početkom u 19 časova.

Nakon kratke prezentacije žurnala sledi razgovor na temu „Prevođenje kao portal svetske književnosti“ koji će moderirati Ana Pejović, koordinatorka KROKODIL-a, i Mirza Purić, dopisni urednik Asymptote, a učestvuju Slavica Miletić, prevoditeljica i urednica u izdavačkoj kući Fabrika knjiga, Aleksandra Mančić, prevoditeljica i traduktološkinja, te Đorđe Božović, prevodilac i lingvista.

Paolo Sorentino 21. april 2016. Specijal: Paolo Sorentino – razgovor o romanu „Svi su u pravu“ i projekcije filmova Venecijanski geto 29. mart 2016. Promocija knjige „Sirena koja se smeši“ Mirjane Ognjanović u UK Parobrod Aleksandar Zograf izložba 4. januar 2016. Aleksandar Zograf: Zlato na Mesecu – izložba i predstavljanje knjige stripova) Noć knjige 17. jul 8000. Laguna: Ponovo nas čeka „Noć knjige“