giuseppe-picone-in-sala-prove-foto-by-alessio-buccafusca
24. mar
KULTURA · PLES

Italijanska baletska zvezda Đuzepe Pikone otvoriće „14. Beogradski festival igre“. Igrač svetske karijere i novi umetnički direktor Baleta „Teatra San Karlo“ u Napulju, obratiće se publici pre otvaranja prve zavese.

Pod sloganom „Velika igra“, jedan od najvažnijih festivala umetničke igre u svetu, u okviru svog četrnaestog izdanja od 24. marta – 11. aprila, predstavlja publici izuzetan izbor naslova. Ukupno 15 kompanija iz 10 zemalja, sa preko 30 koreografskih postavki, biće predstavljeno u Beogradu i Novom Sadu. Festivalu prethodi revija filmova „Dani igre“ u Kinoteci (25.-29. januar), brojne radionice, majstorski kursevi i izložbe, kao i gostovanje predstave „Brodski/Barišnjikov“ u režiji Alvisa Haramanisa i izvođenju slavnog Mihaila Barišnjikova.

Đuzepe Pikone je bio učenik „Baletske škole Teatra San Karlo“ u Napulju, kada ga je u uzrastu od 12 godina Bepe Menegati odabrao za ulogu mladog Nižinskog, u istoimenom baletu sa Karlom Frači i Vladimirom Vasiljevim u glavnim ulogama. Kasnije je obrazovanje sticao u „Nacionalnoj akademiji za igru“ u Rimu, i bio dobitnik prve nagrade takmičenja Rijetija i Pozitana. Na poziv Pijera Lakote, sa 16 godina se pridružio „Nacionalnom baletu Nansija“ kao solista i nastupao u glavnim ulogama u predstavama Petruška (M. Fokin), Pakita (M. Petipa), Senka (P. Lakota)… Godine 1993., pridružuje se „Nacionalnom baletu Londona“, gde je igrao sve do 1997. godine, a zatim je prešao u „Američki baletski teatar“ u Njujorku, gde debituje u baletu “Pepeljuga” Bena Stivensona. Igrao je gotovo sve glavne uloge klasičnog repertoara: “Žizela”, “Labudovo jezero”, ”Pepeljuga”, ”Romeo i Julija”, ”Krcko Oraščić”, ”Bajadera”, ”Etide”, ”Onjegin”, ”Plamen Pariza”, ”Varijacija za četvoro”, ”Uspavana lepotica”, ”Rajmonda”, ”Don Kihot”, ”Korsar”… Takođe je nastupao u brojnim glavnim ulogama neoklasičnog, modernog i savremenog repertoara, najpoznatijih koreografa. Za ulogu u baletu “Korsar”, sa partnerkom Ninom Ananijašvili, bio je nominovan za prestižnu nagradu „Benoa“ za umetničku igru.

Sava Centar, Milentija Popovića 9
Beogradski festival igre

U Japanu je više puta nastupao u okviru programa Nina Ananijašvili i prijatelji i gala koncerata baletskih zvezda. Pikone je gostujući umetnik značajnih baletskih kompanija kao što su: londonski Kraljevski balet, Boston balet, Balet Boljšoj teatra, Teatar Opere u Rimu, Državna Opera iz Beča, Holandski nacionalni balet iz Amsterdama, Plesni teatar Los Anđelesa, Nacionalni balet Bukurešta, Nacionalni balet Kube, Nacionalni balet Bordoa, Nacionalni balet Ljubljane, Teatar San Karlo u Napulju, Arena u Veroni, Teatro Masimo u Palermu, kao i mnogih međunarodnih festivala i gala programa.

Na poziv Renata Zanele, bio je prvi Italijan koji je nastupio u čuvenom novogodišnjem koncertu u Beču, 2005. godine. U Italiji je gostovao u mnogim svečanim programima i televizijskim emisijama, kao što su: Praznik Republike u Rimu, završno veče Festivala u San Remu (2009), ceremonija dodele nagrade Karuzo u Sorentu, a 2010. i 2011. godine je bio je glavna zvezda novogodišnjeg koncerta venecijanskog Teatra La Feniče. Džon Kliford, direktor Plesnog teatra Los Anđelesa, za njega je kreirao ulogu Hemfrija Bogarta u mjuziklu Kazablanka. Godine 2010., Pikone je pozvan da nastupi u njujorškom City Center teatru, u okviru gala koncerta posvećenog Vladimiru Vasilijevu. Za kompaniju Baleta Arene iz Verone, koreograf Mario Pjaca je posebno za njega kreirao role u predstavama Opera za tri groša i Pulčinela (2012). Dobitnik je nagrade Pozitano (1997, 2002), nagrade Kaserta (1999), Nagrade Đino Tani, kao i Nagrade Danza E Danza za najboljeg igrača (2002). Nastupao je na gala večeri filmskog Festivala u Kanu (2000), a dobitnik je i Nagrade Anita Buki za najboljeg muškog igrača (2005/2006), kao i nagrada: Asti Danza (2007), Međunarodne nagrade Apulia Arte (2008), Nagrade MozArt Box (2008), Nagrade Ugo del Ara (2010), MPS Danzainferia nagrade i Nagrade Napoli Culture Classic (2011), Nagrade Aurel Miloš (2011), Nagrade Festivala u Amalfiju (2012), GD Nagrade (2013), Nagrade Kaprija (2014) i Voltera nagrade (2015). Od jula 2016. godine, Đuzepe Pikone je novi umetnički direktor Baleta Teatra San Karlo u Napulju.


Beogradski festival igre 20. januar 2017. Radionica Patrika Rampa krcko1 cover 23. decembar 2016. Novogodišnji balet „Krcko Oraščić“ u Sava centru NFZI 15. decembar 2016. Mikser House premijera: Koreografski radovi Zurovca i Manđole Samo moje - autorka Jelena Jankovic 2 21. oktobar 2016. Deveti „KONDENZ“ festival savremenog plesa · · ·