Osnivači Kabinet pivare
17. mar
PULS GRADA · gastro

Ideja o osnivanju prve srpske kraft pivare rođena je početkom 2012. godine iz frustracije nedostatkom izbora kvalitetnog piva u Srbiji, sa željom da se naša zemlja kao tradicionalni proizvođač i ljubitelj piva uključi u globalnu revoluciju kraft pivarstva. Ovaj pokret je krenuo pre skoro trideset godina u Americi, a tokom zadnjih desetak godina i u Evropi, posebno u Britaniji, Skandinaviji i Italiji. Male pivare, koje baziraju svoja šarenolika piva na kvalitetu, starim metodama pravljenja, zdravom pristupu i izboru sastojaka bez ikakvih vestačkih dodataka su uprkos skupljoj ceni proizvoda brzo stekla popularnost i poljulala tržišnu dominaciju multinacionalnih pivskih giganata.

Nova iskra, Gavrila Principa 43
Nova iskra

Kao rezultat ozbiljne grinfild investicije, KABINET je već na samom početku rada pokazao kako se kvalitetno radi posao jedne mikropivare, u Evropi i Americi visoko pozicioniran i popularan biznis. Kabinet promoviše jednostavnu biznis filozofiju. U pitanju je nezavisna pivara, koja koristi čiste, izabrane uvozne sastojke i proizvodi nefiltrirana, nepasterizovana, “artisan” piva u malim serijama. U ponudi su Pale Ale, IPA, APA, Belgian Blond, Porter, Pilsen i mnoge druge kreativne kombinacije, a povremeno i neočekivano realizuju se zanimljive kolaboracije, među kojima se ističe ona sa jednim manastirom u čijim je buradima za rakiju odležalo Kabinet pivo.

Pored same pivare i stalno-rastuće ponude proizvoda, Kabinet je paralelno razvio i sestrinsku kompaniju Majstor za pivo, koja u pravom duhu kraft pivarstva, kolaboracije i eksperimenta lokalnim entuzijastima pruža priliku da nabave izabrane, kvalitetne sirovine za pripremu piva u kućnoj radinosti – hmelj, pivske sladove i kvasce i svu drugu potrebnu opremu. Na ovaj način Kabinet podržava širenje zajednice majstora kraft piva širom Srbije, dok istovremeno sarađuje sa pivarama i brendovima iz čitavog regiona, za koje često “kuva” njihova piva.

U okviru razgovora u Novoj Iskri učestvovaće osnivači kompanije – Branimir Melentijević i Kosara Dangić-Melentijević. Razgovaraće se o putu od poslovne ideje do izgradnje savremene fabrike piva na Kosmaju, a zatim i o najbitnijoj strani priče – o razvoju proizvoda, dizajnu brenda, saradnjama sa lokalnim umetnicima i načinu na koji je Kabinet u jako kratkom roku postao sinonim za kvalitet i pun ukus kada pričamo o pivu.

Branimir je Magistar proizvodnog mašinstva sa Beogradskog univerziteta, nakon čega je više godina radio na razvojnim projektima u Africi, da bi pre 10 godina osnovao svoju firmu koja je vodila projekte vezane za telekomunikacije u Africi i Evropi. Kosara je završila International Business & Management Master studije, kao i menadžment i francuski jezik na European Business School u Londonu i Parizu. Zatim je više godina radila kao producent za CNBC Africa Report kao i na razvoju različitih projekata u Evropi i Africi.

Tokom razvoja brenda i pojedinačnih etiketa, Kabinet je sarađivao sa nizom domaćih autora iz polja dizajna i ilustracije. Pored identiteta koji potpisuje Nemanja Jehlička, među autorima koji su do sada potpisali ilustracije za Kabinet etikete su Davor Gromilović, Metaklinika, Vesna Pešić, EmaEmaEma, Slavimir Stojanović, Mario Kolarić, Bratislav Milenković i mnogi drugi. Ovakav pristup osvojio je Grand Prix Packtivity konferencije za najbolji dizajn pakovanja proizvoda za 2014/15 godinu.

Program Dizajn – motor tržišne konkurentnosti se fokusira na uspešne primere proizvoda, usluga i brendova koji su uz pomoć kvalitetnih i strateških kreativnih i dizajnerskih rešenja uspeli da se brzo pozicioniraju na loklanom, regionalnom ili inostranom tržištu, kao i na one kompanije koje su kroz proces re-brandinga uticale na svoje re-pozicioniranje na ovim tržištima.

cover4 12. mart 2016. Balkan Cheese Festival treći put u Mikser Houseu Great British Weekend 11. septembar 2015. Festival britanske hrane i pića: Ostrvska atmosfera za vikend u Savamali Craft beer 19. jun 2015. Regionalni festival zanatskog piva u Savamali Festival slatkiša 24. april 2015. Prvi „Beogradski festival slatkiša“ ispred Delta City-ja ·