Print
16. feb
KULTURA · film/TV

Novi festival britanskog filma „PlayUK“, okupiće bioskopsku publiku u Beogradu, Podgorici, Prizrenu, Sarajevu, Skoplju i Tirani na premijerama deset igranih i dokumentarnih filmova aktuelne britanske produkcije.

Filmovi koji će biti prikazani tokom četiri dana, u šest gradova Zapadnog Balkana u okviru festivala „PlayUK“ slave ljudsku izdržljivost i sposobnost da se pronađu pravi odgovori i rešenja u teškim vremenima.

Nastavak „T2 Trejnspoting“, dokumentarni film o uticaju britanske muzike „Čovek iz Movaksa”, komedija o odrastanju „Veštine odrastanja“, snažna drama „Una“, dokumentarac o širenju džihada u savremenom svetu „Priznanje“, samo su neki od intrigantnih naslova koji će publici širom regiona omogućiti da otkrije nove snage britanskog filma.

Pored filmova, beogradska publika biće u prilici da se aktivno uključi u pripremu izložbe „TREJNSPOTING: Pa šta ste radili… ovih 20 godina?“ koja će biti postavljena u Filmskoj galeriji u foajeu Dvorane Kulturnog centra Beograda.

Festival se održava uz podršku Britanske ambasade u Beogradu. Izložbu organizuju British Council i Kulturni centar Beograda, a sadržaće originalne fotografije iz oba filma, kao i memorabilije vezane za film.

Ulaznice za „PlayUK“ se mogu naći u prodaji od ponedeljka, 6. februara na blagajni Kulturnog centra Beograda.

U nastavku saznajte više o filmovima, i kako možete biti deo izložbe „TREJNSPOTING: Pa šta ste radili… ovih 20 godina?“.

do
Kulturni centar Beograda, Knez Mihailova 6
PlayUK
300 rsd

Originalna postava jednog od najuticajnijih filmova 1990-ih godina vraća se na veliko platno. Nastavak kultnog ostvarenja pod naslovom T2 Trejnspoting (T2 Trainspotting) otvoriće festival 16. februara, istovremeno u šest gradova Zapadnog Balkana. Renton (Ewan McGregor), SickBoy (Jonny LeeMiller), Begbie (Robert Carlyle) i Spud (Ewen Bremner) su ponovo tu, a život u Škotskoj 2016. godine deluje kao da se ništa nije promenilo tokom 20 godina. U brutalnoj crnoj komediji prepliću se tuga, gubitak, radost, osveta, mržnja, prijateljstvo, ljubav, čežnja, strah, kajanje, samodestrukcija, ali i smrtna opasnost…

Reditelj DerrickBorte u filmu London Town oslikava život radničke klase u predgrađima Londona tokom 1979. godine. Porodice sklapaju kraj sa krajem, a nezaposlenost raste iz dana u dan. Četrnaestogodišnji ShayBaker odrasta brzo, dok se cela porodica bori da ne potone i ostane na površini. Nakon što mu stigne kaseta sa najnovijom muzikom iz Londona, zvuci sastava The Clash ga obuzimaju svojom sirovom energijom i odvlače u novi svet.

Moćna drama Una je debitantski film reditelja Benedicta Andrewsa. Zasnovana na predstavi Blackbird Davida Harrowera, Una donosi emotivnu priču o mladoj ženi koja kreće u emotivnu potragu za svojom prošlošću. Sa očajničkom željom da sazna da li još uvek znači nešto Rayu, Una će se uputiti na njegovo radno mesto i suočiti ga sa bolnom istorijom koja je proganja. Njihov susret nakon 15 godina otvoriće brojne rane i nerešene dileme, a potisnute strasti i žudnje će isplivati. Slojevi laži, zabranjena ljubav i nenadani susret prete da poremete njihove živote. Uloge tumače Rooney Mara, Ben Mendelsohn i RizAhmed.

Priznanje (The Confession) je prvi dugometražni dokumentarac  Ashishija Ghadialija. Film prati Mozzama Begga, muslimana iz Engleske koji je iskusio brojne sukobe. Od pružanja podrške mudžahedinima, preko zatočeništva u zatvorima Bagram u Avganistanu i Gvantanamo, pobunjeničkih obuka u kampovima u Siriji, do zatvorskih ćelija Belmarša u Britaniji, Mozzam Begg iz prve ruke priča o širenju džihada u današnjem svetu i reakciji Zapada.

Justine (Brie Larson) organizuje sastanak između dvojice Iraca (Cillian Murphy, Michael Smiley) i bande koju predvode Vernon (Sharlto Copley) i Ord (Armie Hammer) u napuštenom skladištu u Bostonu, sedamdesetih godina prošlog veka. Pritisak na sastanku se povećava, jer oružje koje se prodaje nije ispravno, a ispaljuje se metak i kada nije planirano…Uslediće borba za preživljavanje tokom sat i po trajanja filma Unakrsna vatra (Free Fire). Martin Scorsese i Emma Tillinger Koskoff su izvršni producenti filma, dok režiju potpisuje reditelj Ben Wheatley.

Putovanje (The Journey) je dramatična komedija inspirisana velikom prekretnicom u britanskoj i irskoj istoriji. U fokusu ostvarenja je neverovatno prijateljstvo između dva politička titana i neumoljiva neprijatelja. IanPaisley (Timothy Spall) i Martin McGuinness (Colm Meaney) su prisiljeni da zajedno otputuju na kratko. Tokom putovanja, počinje da se stvara nada da možda i zakleti neprijatelji mogu da nađu zajednički jezik kada je budućnost Severne Irske u igri.

U leto 1983. godine, samo nekoliko dana pre rođenja svog prvog sina, pisac i teolog John Hull je oslepeo. Da bi ponovo našao smisao života, počeo je da vodi dnevnik na kasetama. Filmsko remek delo Beleške o slepilu (Notes on Blindness) istražuje unutrašnji svet slepila, oslanjajući se na originalne snimke Johna Hulla i prikazuje slepilo koje obuhvata snove, sećanja i maštovit život.

U centru komedije Veštine odrastanja (Adult Life Skills) je Anna, koja se približava tridesetoj godini, a živi kao pustinjak u maminoj bašti i snima video materijale u kojima su glumci njeni palčevi. Univerzalna priča o samopouzdanju i dostojanstvu, nasmejaće i najtvrđa srca, ali i postaviti pitanje Kako naći mir sa samim sobom? “

Na programu PlayUK naći će se i dokumentarni film Čovek iz Movaksa (The Man From Mo’Wax), koji prikazuje izvanredan život i karijeru DJ ikone, muzičkog producenta  James Lavellea.  U glavnim ulogama pojavljuju se DJ Shadow, 3D iz sastava MassiveAttack, Futura, Ian Brown, Grandmaster Flash i Josh Homme.

Četvorodnevni festival novog britanskog filma PlayUK donosi i film Najbolje od njih (TheirFinest),  koji predstavlja duhovit i romantičan prikaz mlade žene koja pronalazi svoj put, u haosu rata, ali ujedno otkriva i filmove. Glavna junakinja Catrin (Gemma Arterton) 1940. godine u Londonu, radi kao scenarista i pokušava da organizuje glumce i filmsku ekipu, kako bi snimila film koji će da istovremeno podigne raspoloženje nacije, ali i inspiriše Ameriku da uđe u rat.

Pogledajte celokupan program festivala.

Budite deo izložbe o Trejnspotingu

U okviru festivala, u Filmskoj galeriji u foajeu Dvorane Kulturnog centra Beograda biće otvorena izložba TREJNSPOTING: Pa šta ste radili… ovih 20 godina? Naziv izložbe je inspirisan replikom koja otvara nastavak filma, pri susretu glavnih junaka koji se u međuvremenu nisu videli. Izložba preispituje fenomen čuvenog filma, kao i njegov uticaj na publiku u Srbiji.

Pozivamo vas da budete deo izložbe. Snimite se mobilnim telefonom kako odgovarate na pitanja:

  1. Gde i sa kim ste gledali prvi Trejnspoting?
  2. Šta za vas znači Trejnspoting?
  3. Pa šta ste radili… ovih 20 godina?

Video klipovi treba da traju do jedan minut.  Pošaljite svoj video najkasnije do četvrtka, 9. februara 2017. na www.britishcouncil.rs/PlayUK.

Na osnovu izbora autora izložbe Maje Medić i Stefana Arsenijevića, najzanimljiviji video klipovi biće prikazani na izložbi, a njihovi autori će biti gosti na otvaranju Festivala novog britanskog filma PlayUK i premijeri filma T2 Trejnspoting u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

15995256_724004861102328_4202432842062145092_o_cover 1. februar 2017. 7 veličanstvenih: Festival evropskog dokumentarnog filma u Sava Centru Ugljesa Sajtinac 31. januar 2017. Premijera dokumentarnog filma „Šajtinac i tri priče“ ljubavni slucaj 26. januar 2017. Rimejk legendarnog filma „Ljubavni slučaj“ Devdas-Indijski film 26. januar 2017. Festival indijskog filma · · · · · · · ·