Balet
20. apr
KULTURA · PLES

U susret Danu igre, koji je je 1982. godine osnovala Svetska organizacija Međunarodni savet za igru – CID koja radi u okviru UNESKA , „Art and Popcorn” i „Fame Solutions” uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a u saradnji sa Beogradskom sekcijom CID-UNESKO i ove godine biće realizovan program „Plesni dijalozi – velikani igre na velikom platnu“.

Dan igre, međunarodni praznik kojim svakog 29. aprila, na dan rođenja Žan Žak Novera, velikog reformatora igre, milioni plesnih umetnika iz celog sveta slave univerzalnost i vanserijsku lepotu svih pojavnih oblika i stilova umetničke igre, biće obeležen ovim festivalom koji počinje u Beogradu, u Art Bioskopu Kolarac snimkom baleta Don Kihot u koreografiji Rudolfa Nurejeva. Ovaj balet nas vodi u živopisnu Španiju Franciska Goje. Autori su pokušali i, po mišljenju mnogih, uspeli da dočaraju strast i vrelinu tog vremena, ne stavivši „Viteza tužnog lica” i njegovog Sanča Pansu u drugi plan. Vrlo vešto podvučen humor čini ovaj komad bezvremenim, jer traje u ovoj postavci više od tri decenije, na sceni pariske opere.

do
Studentski trg 5
FAME Solutions
Događaj na Facebooku

Pored ovog legendarnog dela nastalog po motivima Servantesovog klasika, publika će ove godine uživati i u baletima Kopelija venecijanskog la Feniche teatra , Ana Karenjina i Konjić Grbonjić Marijinski teatra iz Sankt Peterburga i Uspavana lepotica, u koreografiji Ser Metjua Borna. Novitet ove sezone jesu i specijalne projekcije filmova Matilda i Ana Karenjina.

U cilju razvoja publike, a naročito edukacije mladih, osmišljen je program koji čine snimci baleta renomiranih baletskih kuća i trupa koji će biti prikazani u periodu od aprila do decembra 2018. godine i predstavalja svojevrsnu retrospektivu iz ovih domena scenskog stvaralaštva, a uključuje velika izvođenja koja publika sa ovih prostora nije imala priliku da vidi. Projektu su se priključili bioskopi i kulturno centri širom Srbije – iz Beograda, Subotice, Novog Sada, Gornjeg Milanovca, Čačka i Leskovca.

O baletima:

DON KIHOT – Opéra National de Paris
Balet u 3 čina, nastao po motivima istoimenog Servantesovog klasika, Don Kihot u koreografiji Rudolfa Nurejeva nas vodi u živopisnu Španiju Franciska Goje. Autori su pokušali i, po mišljenju mnogih, uspeli da dočaraju strast i vrelinu tog vremena, ne stavivši viteza tužnog lica i njegovog Sanča Pansu u drugi plan. Vrlo vešto podvučen humor čini ovaj komad bezvremenim, jer traje u ovoj postavci više od tri decenije, na sceni pariske opere.

KOPELIJA – Teatro La Fenice, Venecija
Kopelija je najklasičniji od svih fransuckih baleta koji ima sve što dobroj priči treba: malo čarolije, malo romantike i mnogo neverovatnih i raskošnih kostima. Svanilda i Franc ludo su zaljubljeni sve dok u njihove živote ne uđe dr. Kopelijus i njegova misteriozna ćerka Kopelija. Svanilda uviđa da Kopelia nije onakva kakvom se predstavlja I da mora da spasi Franca od doktorove kćeri. Ova postavka je modernizovana. To je holivudska fantazija smeštena na glamurozni Brodvej u vreme Freda Astera i Džindžer Rodžers, sa preko 40 plesača. Kopelija je na programu u subotu, 21. aprila od 12h.

ANA KARENJINA – Mariinsky Theatre St-Petersburg
Balet Ana Karenjina u 2 čina, nastao je po motivima čuvenog romana Lava Tolstoja o nesrećnoj ljubavi Ane Karenjine i Grofa Vronskog. Ovaj raskošni balet nabijen strašću u pokretu i umetničkom izrazu igra se na sceni Marijinskog Teatra od 1981 gdine. Na program je u nedelju, 22. aprila u 19.30.

KONJIĆ GRBONJIĆ – Mariinsky Theatre St-Petersburg
Balet u 2 čina Konjić Grbonjić nastao je po motivima ruske bajke o mladiću Ivanu koga za rešavanje velike misterije, car nagrađuje grbavim konjićem. Iako na prvi pogled nesrećna i nesposobna životinja, Grbonjić poseduje magične moći kojima pomaže Ivanu u raznim iskušenjima na koje ga tera oholi car. Na program je u nedelju, 22. aprila u 12h.

USPAVANA LEPOTICA – New Adventure
Uspavana lepotica i nezaboravna produkcija koreografa Metju Borna snimlјena je na Bristolskom hipodromu, posle rasprodate turneje njegove trupe po Velikoj Britaniji. Priča počinje 1890. godine, kada je i prvi put balet izveden, krštenjem princeze Aurore. Mnogo godina kasnije, Aurora se budi iz svog vekovnog sna u vremenu modernog doba koje je misterioznije i zanimlјivije od bilo koje bajke! Uspavana lepotica Metjua Borna je gotska lјubavna priča koja će se dopasti lјubitelјima umetničke igre svih generacija. Na program je u subotu, 21. aprila u 19h.

Polish Dance Theater 15. mart 2018. Beogradski festival igre: Objavljen program festivala FIRE-cover 7. mart 2018. Fire of Anatolia: Plesni spektakl u Sava centru banner-300x250 19. januar 2018. BUFFER: Dance-tech performans u Bitef teatru Lepotica i zver na ledu 15. decembar 2017. Čuvena bajka: Lepotica i zver na ledu · · · ·