Festival američkog filma
29. sep
KULTURA · film/TV

U organizaciji Doma omladine Beograda i Super Films Int, uz podršku Ambasade SAD u Beogradu, počinje 2. Festival američkog nezavisnog filma, koji će u 21 čas (Velika sala DOB) otvoriti ostvarenje „Dežurni operater“ („Operator“, 2016) u režiji Logana Kibensa. Do 2. oktobra publika će moći da pogleda osam malih remek-dela svih žanrova: horora, komedije, melodrame, road-movie-a…. U vremenima kada je pravljenje filmova kao i bilo koja druga industrijska proizvodnja, našli smo u Americi ljude koji film još uvek prave pred-industrijski – ručno, u malim grupama prijatelja, mimo bilo kakve ideologije, za male pare. Jednom rečju, entuzijaste. Ali kakve entuzijaste! Vešte majstore filmskog zanata, koji prave najuzbudljivije filmske priče koje ćete videti ove godine! I pre nego što ih veliki holivudski studiji vrbuju da rade za njih, iskoristite poslednju priliku da vidite originalni američki filmski proizvod, bez aditiva i konzervanasa.

do
Dom omladine Beograd, Makedonska 22
Dom omladine Beograd
250
Događaj na Facebooku

U okviru Festivala biće održana i jedna svetska pretpremijera: u subotu, 1. oktobra od 21h prikazujemo film Preneraženi (Unnerved, 2016), ostvarenje prošlogodišnjeg pobednika festivala – Gerija Kinga (Gary King), jednog od najznačajnijih reditelja američkog off-Holivud filma.

Geri King će tokom Festivala američkog nezavisnog filma održati i predavanje na temu kako napraviti jeftin, a dobar film. Radionica pod nazivom “A Filmmaker/s Life” biće održana u subotu 1. oktobra u 12č u holu ispred Velike sale Doma omladine Beograda. Ulaz je slobodan, prevod je obezbeđen.

Gery King je reditelj koji za manje od 60,000 dolara snima filmove koji osvajaju značajne svetske festivale. Sa nama će podeliti iskustvo rada sa malim budžetima, u ograničenom vremenu, i sa najnovijom tehnologijom koja nam omogućava da radimo uzbudljive filmske priče iako su nam veliki filmski fondovi zatvorili vrata. Kako ostati autentičan i veran sebi, ispričati filmsku priču baš onako kako to želite, a raditi u okvirima koji su nepovoljni – situacija u kojoj je Geri pokazao izuzetnu veštinu, a koja je tako poznata svim našim domaćim filmskim (i drugim) stvaraocima.

Gari King je nagrađivani reditelj čiji su filmovi poznati po upečatljivim glumačkim rolama i insistiranju na snažnom vizuelnom stilu. Napisao je, režirao i producirao nekoliko nagrađivanih dugometražnih filmova. Časopis “Wired” za njegove filmove kaže da su “skriveni dragulji dobre stare filmske zabave”.

Ovde pogledajte filmski repertoar na festivalu koji nas očekuje.


Filmski festival palić cover 16. jul 2016. 23. Festival evropskog filma Palić dobra zena005 5. jul 2016. „Dobra žena“ Mirjane Karanović otvara 45. SOFEST Dnevnik mašinovođe 2. jul 2016. Premijera filma „Dnevnik mašinovođe“ zatvara Cinema City Cinema City 25. jun 2016. Cinema City predstavlja 29 najboljih svetskih niskobudžetnih filmova · ·