Beogradski festival igre
30. mar
KULTURA · pozorište

U susret jedanaestom izdanju, Beogradski festival igre se može pohvaliti istaknutom pozicijom među najboljim evropskim i svetskim plesnim manifestacijama. Uz podršku kompanije Vip mobile, koja je već sedam godina generalni sponzor festivala, i ovog proleća na našim scenama predstaviće se najbolje svetske plesne produkcije, autori i izvođači iz deset zemalja.

do
Belgrade Dance festival
Događaj na Facebooku

Program

30. mart u 20h | Sava Centar   

Svečano otvaranje Festivala u Centru Sava, dovodi po prvi put u ovaj region čuvenu američku trupu Hubbard Street Dance iz Čikaga. „Hiljadu delova”, celovečernji balet koji potpisuje mladi popularni koreograf Alehandro Serudo, zapravo je delo inspirisano drugom zahtevnom umetničkom formom – vitražima Marka Šagala.

 31. mart u 20h i 1. april u 17h| Pozorište na Terazijama 

Švajcarska trupa Cimerman & de Pero, gostuje po prvi put na Beogradskom festivalu igre. Koristeći tela, predmete i muziku, ovaj dvojac stvara smešne, nekonvencionalne pozorišne komade, u okviru promenljive  scenografije. Njihov teatar bez reči je pun apsurdnog humora i duboke ljubavi prema detaljima. Objekti su živa bića, a ljudi su stvari. Nije uvek jasno o čemu se radi, tako da ste primorani da razmišljate na neuobičajen način. U Beograd donose predstavu čudnog naziva “Šija je bila Vrat”.

1. april u 20h| Kulturni centar, Pančevo

2. i 3. april u 20h| Beogradsko dramsko pozorište 

U Pančevu i Beogradu, igraće se „Šaputanja“, poznatog francuskog hip hop koregrafa,  Bube Landrija Čude. Predstava koja je osvojila publiku i kritiku Bijenala igre u Lionu, bavi se ljudima u zatočeništvu, odnosno istražuje psihologiju zatvorenih, otkrivjući koliko je  zatočeništvo u nečijoj glavi, u nečijem telu, a koliko između zidova.

5. april u 20h | Sava Centar   

Po mnogima najveća zvezda britanske i svetske plesne scene, a svakako najnagrađivaniji koreograf Akram Kan, partner Žilijet Binoš i Silvi Gilem, poželeo je da predstavi najnoviju produkciju svoje trupe na Beogradskom festivalu igre. Delo neobičnog naslova “iTMOi (in the mind of igor)”, svojevrsni je osvrt na način na koji je stvarao Stravinski, na dinamiku kojom je ovaj kompozitor transformisao svet klasične muzike prizivajući emocije kroz simbole.

6. april u 20h | Opera Madlenianum   

“Gustavija” je predstava koja dovodi u vezu dve izuzetne koreografske veličine, potpuno različitih umetničkih biografija, ali nadahnutih sličnim razmišljanjima o budućnosti scenske umetnosti. Matilda Monije i La Robot, stvorile su i izvode predstavu koja se oslanja na svet klasične burleske.

7. april u 20h | Pozorište na Terazijama   

Po prvi put na festivalu igre nastupa trupa iz Australije. „Srećan kao Lari” je zabavna, razigrana i dirljiva plesna predstava, koja istražuje neuhvatljivu prirodu ljudske sreće. U kreaciji nagrađivanog australijskog koreografa Šona Parkera, ova moćna postavka kombinuje opojan miks baleta, brejk densa, vožnje rolera i fizički zahtevne savremene igre.

8. april u 20h | Beogradsko dramsko pozorište  

„Instrument 1 <otkrivanje nevidljivog>“, predstavlja jedinstveno istraživanje sicilijanskih navika i tradicije, otkrivajući „marranzano“, tipičan instrument koji se često povezuje sa “mafijom” i evocira tradicionalne sicilijanske teme. Za ovu produkciju muzičar Pučio Kastrođovani, zajedno sa koreografom Robertom Zapalom, otpočinje iscrpno istraživanje instrumenta koji donosi upečatljiv i originalan zvuk i ritam.

9. april u 20h| Opera Madlenianum

10. april u 20h| Narodno pozorište “Sterija”, Vršac  

“Igra senki” je omaž jedinstvenoj vezi između Baleta Augzburg i poznatog izraelskog koreografa sa stalnom adresom u Holandiji –  Icika Galilija. Fokusiran na upotrebu tehnike u službi individualnosti igrača, i jedinstvenog korišćenja rasvete, Galilijev rukopis poseduje rafirman koji je nadaleko prepoznatljiv. Nemačka premijera je zakazana neposredno pred nastup na Beogradskom festivalu igre, a za domaću publiku, ovo je prilika da po prvi put na našoj sceni upozna Anu Đorđević, prvu solistkinju ove kompanije.

11. april u 20h|Sava Centar

12. april u 20h |Srpsko narodno pozorište, Novi Sad  

Prvo, istorijsko gostovanje Velikog kanadskog baleta u Beogradu i Novom Sadu, i to sa postavkom Ohada Naharina koja će sigurno ući u sve antologije savremene igre. Celovečernji „Minus jedan“ je originalno nastao za ovu kompaniju, i predstavlja “posve jedinstveno, fantastično, neponovljivo plesno iskustvo. Trupa koristi klasičnu tehniku uz mešavinu mnogih umetničkih uticaja, kako bi stvorila komad koji je moderan, a ipak privlačan i onima koji uživaju u tradicionalnijim predstavama. Ljubitelji klasičnog baleta, fanovi Fosa i entuzijasti koji vole „Cirque du Soleil“, uživaće u višeslojnoj predstavi. U okviru ovog programa, Beogradski festival igre i kompanija Vip mobile četvrti put za redom dodeljuju nagradu Vip poziva, direktoru Velikog kanadskog baleta, Gradimiru Pankovu.

12. april u 20h| Opera Madlenianum     

Svetska premijera na Beogradskom festivalu igre, koju potpisuje jedan od najpopularnijih koreografa našeg vremena, Andonis Fonjadakis. “Wisteria Maiden” je audio vizuelni koreografski spektakl u kome 8 muških igrača nastoji da ukroti svoju impulsivnu prirodu. Neizmerno moćan, a istovremeno nežan rukopis koreografa, inspiraciju traži u načinu na koji japanska umetnost tretira vreme, bez pokušaja da ga reprodukuje.

14. april u 20h| Opera Madlenianum 

Festivalska publika je već navikla na odlične belgijske produkcije, a “Zapisnik sa lica mesta” to svakako jeste. “Mišel Noare nam isporučuje razigran komad, prepun elemenata Hičkokovog stila filma noar, istovremeno otkrivajući ono najbolje u četiri fantastična izvođača…

Nacionalni balet Španije 28. mart 2014. Nacionalni balet Španije u Sava Centru Kabare 23. mart 2014. Kabare „Ivo Andrić“ u Sava Centru MOVE 20. februar 2014. MOVE – međunarodni pozorišni trening sa performansom Pozorište ponedeljkom 3. februar 2014. Predstava „Tramvaj zvani želja“ u Domu omladine