covercentarzaumetnoststripa
20. apr
KULTURA · strip

Kao deo buduće nacionalne strategije za strip, Beograd i Srbija dobijaju kulturni poduhvat koji će obradovati sve naraštaje.

Nova programska celina, „Centar za umetnost stripa“, započela je sa radom u Domu omladine Beograda kroz program „Dana Šerloka Holmsa: od Dojla do Lacija“, a nastavlja se danas druženjem ljubitelja „Politikinog Zabavnika“ i promocijom drugog toma sabranih priča najomiljenijeg srpskog i jugoslovenskog stripa „Dikan“. Potom će u petak 21. aprila u Kragujevcu biti predstavljan nacrt nacionalne strategije za strip i sam „Centar za umetnost stripa“.

Prvi svoje vrste u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi, „Centar za umetnost stripa“ će redovno organizovati delatnosti od kulturnog i društvenog značaja, a da su vezane za likovno pripovedanje i vizuelnu komunikaciju.

Ovo je zajednički poduhvat Udruženja „Svet stripa“ iz Kragujevca, Doma omladine Beograda i „Udruženja stripskih umetnika Srbije“ (USUS), sa brojnim partnerima u zemlji i inostranstvu — umetničkim, kulturnim, obrazovnim i naučnim ustanovama. Najširoj publici nude se predavanja, tribine, promocije, kursevi i radionice, stručno-naučni skupovi, festivali i konvencije, istraživanje, izdavaštvo, stručne procene i drugo.

U probnom periodu april-jun, svake sedmice će u Domu omladine Beograda biti predstavljana svetska i domaća remek dela, ugledni i mladi autori, „Politikin Zabavnik“ dan pre izlaska, međunarodni stručni skupovi, te programi povodom 40. godišnjice grupe „Beogradski krug 2″.

Zasnivanjem „Centra za umetnost stripa“ potvrđuje se i dalje razvija fenomen da je Srbija već pun vek središte stripske umetnosti u Istočnoj Evropi. Strip je komparativno gledano najuspešnija srpska kulturno-umetnička oblast po planetarnoj raširenosti — kako po kvantitetu i masovnosti, tako i kvalitetu i kritičkoj recepciji na svim meridijanima.

Dom omladine Beograda, Makedonska 22
Dom omladine Beograda
Događaj na Facebooku

ČETVRTAK, 20. APRIL

Promocija i druženje Zabavnik pre Zabavnika, Dom omladine Beograda, Glavni hol, 17:00-17:45 časova.

Sa svima se druže novinar Nemanja Baćković i gosti iznenađenja, a moderator je pisac Zoran Stefanović.

Politikin Zabavnik je prva linija zabave i poslednja odbrana uljuđenosti i kulture!

Već osam decenija Politikin Zabavnik toliko utiče na živote da je odavno prekoračio svoje papirne stranice. Zato se organizuje druženje Zabavnikovaca, ali i ekskluzivno, dan ranije, predstavljanje broja od 21. aprila – uz nagradno deljenje primeraka, žive rubrike, ekskluzivne informacije i goste iznenađenja.

Podsećamo da je upravo Politikin Zabavnik jedan od samo tri lista koji izlazi od pre Drugog svetskog rata na našim prostorima (uz list Politika i NIN). Izrastao je u instituciju bez koje odrastanje gotovo da i nije bilo moguće. Po nekim istraživanjima rađenim devedesetih utvrđeno je da su bezmalo svi čitaoci dnevnih novina u Srbiji u jednom trenutku bili čitaoci Politikinog Zabavnika. Redakcija lista danas ima stotine probranih saradnika koji pišu, slikaju, crtaju i izmišljaju, među njima ima i članova Akademije nauka, profesora univerziteta, slikara, lekara, astronoma, biologa, istoričara, profesora jezika i književnosti, grafičara…

Dikan nastavlja izlaženje u knjigama: sabrano zlatno doba

Promocija edicije Sabrani Dikan i potpisivanje knjiga, Dom omladine Beograda, Glavni hol, 18:00-18:45 časova.

Sa vama se druže stripar i karikaturista Lazo Sredanović, izdavač Boban Knežević, urednik edicije Zoran Stefanović kao moderator — sa specijalnim gostima. Potpisivanje knjiga je omogućeno pre i posle promocije.

Projekat sabranog Dikana u knjigama je najkompleksniji i najznačajniji projekat stripskog reprinta u Jugoistočnoj Evropi – po obimu, tehničkom kvalitetu, novim kolorima, pratećim tekstovima poznatih stvaralaca i stručnjaka, novim metodama digitalizacije i obrade likovnog materijala… Na poduhvatu je do sada učestvovalo pedesetak saradnika.

cover1 24. septembar 2015. 13. Međunarodni salon stripa u SKC Valkira 19. jul 8400. Izložba originalnih strip tabli i ilustracija Dražena Kovačevića Manuele Fior 25. septembar 2014. Večeras se otvara Međunarodni salon stripa Omnibus 17. april 2014. Predstavljanje stripova izdavačke kuće Omnibus · · ·