Lačni Franz
24. okt
KULTURA · muzika

Lačni Franz je ponovo mlad! Grupa Lačni Franz ponovo nastupa i beogradskoj publici donosi svoju prepoznatljivu mladalačku energiju kojom iznova spaja različite generacije srodnih duša.

Povod za ponovno okupljanje i seriju koncerata po regionu Lačnog Franza je novi album, a kao početak velikog povratka na muzičku scenu, bend je objavio novi singl, kojm su sačuvali standarde vlastite istorije. „Jebiveter Junior“ je energična balada, koja, koristeći specifični crni humor, peva o uvek popularnom konformizmu i podseća nas da svako vreme ima svoje barbikaste „Špranjice“ i naduvane „Jebivetre“, svoje lažne lavice i zločeste zmije.

Mikser House, Karađorđeva 46
Mikser House
700 u pretprodaji, 1100 na dan koncerta
Događaj na Facebooku

Lačni Franz (Gladni Franz na slovenačkom) je slovenački rok bend iz Maribora koji je bio aktivan od 1979. do 1997, i 2005-2006, kada se ponovo okupio i održao seriju koncerata u Sloveniji i širom bivše Jugoslavije.

Lačni Franz su juna 1979. osnovali Zoran Predin i članovi grupe Zevs. Ime benda (Gladni Franz) označava glad za rok muzikom u vreme tada nadolazeće i popularne disko muzike. Prvi veći nastup bend je imao na Omladinskom festivalu u Subotici 1981. godine, kada su izdali prvi album pod imenom Ikebana, koji su snimili za samo 36 sati. Slede albumi Adijo pamet, Ne mi dihat za ovratnik, koji im donosi prvi hit, Sliši školjka poje ti sa dva koncerta u Ljubljani i Mariboru, Slon med porcelanom, Na svoji strani, Sirene tulijo. U danima kada su odlučivali da li da nastave dalje ili ne, 1994. izdaju album simboličnog naziva Zadnja večerja. Poslednji veći koncert Lačni Franz su održali aprila 1996. u Sarajevu.

Bend se u zimu 2005-2006 ponovo okupio i održao seriju koncerata u Sloveniji i širom bivše Jugoslavije. Nakon gotovo 10 godina, mariborske rok legende se vraćaju na binu u sastavu:

Zoran Predin – vokal
Anej Kočevar – bass
Luka Čadež – bubanj
Klemen Lombar – gitara
Boštjan Artiček – klaviature

beogradski džez festival 24. oktobar 2014. 30. jubilarni Beogradski džez festival Nenad Ivović 20. oktobar 2014. Klavirski virtuoz Nenad Ivović u ciklusu sa FMU-a Škrtice u Domu omladine 18. oktobar 2014. Škrtice za jubilej u Domu omladine Beograda JoanBaez 18. oktobar 2014. Joan Baez u Beogradu