Klara Ravat
10. sep
KULTURA · art

Nova Iskra ima zadovoljstvo da predstavi predavanje španske autorke bazirane u Berlinu, multimedijalne umetnice Klare Ravat, koja boravi u Beogradu u okviru projekta Sound Development City Expedition. Krajem svakog leta, Sound Development City organizuje tronedeljnu ekspediciju u dva evropska grada. Klara je jedna od deset izabranih autora koji će raditi na individualnim projektima u okviru ekspedicije. Svake godine novi gradovi se biraju kao odredišta ovih posebnih umetničkih poseta.

Nova iskra, Gavrila Principa 43
Nova iskra
Događaj na Facebooku

Sound Development City je avantura, mesto na kome se eksperimentiše, svojevrsna istraživačka laboratorija u kojoj se preispituju pretpostavke i isprobavaju nove projektne ideje i forme izražavanja. SDC je putujući studio, ali i unutrašnje putovanje kroz sopstvena razmišljanja i radne navike, koje se nalaze pred izazovom nepoznatog i nepredvidivog. U tom procesu, ove godine Beograd i Atina služe kao urbani rezonatori – kao umetnički materijal, inspiracija i poligon za javne prezentacije – od 9. do 27. septembra.

Tokom Sound Development City programa Klara Ravat će raditi na projektu smellSCAPES (http://dailyscents.tumblr.com/). Krećući se kroz Beograd i Atinu, Klara će se baviti mirisima ovih lokacija i pokušati da kreira jedinstvena “mirisna sećanja” oba. Pejzaž grada urbanih mirisa biće mapiran praćenjem specifičnih mirisa, njihovim istraživanjem i deljenjem sakupljenih utisaka i podataka kroz mirsine šetnje (smellwalks). Kroz svoje predavanje naslovljeno Perceptual Experimentation, Klara će govoriti o svom radu kao eksperimentalnog filmskog stvaraoca i trenutnim interesovanjem za kombinovanje videa i filma sa čulom mirisa. Oba će takođe govoriti i projektu smellSCAPES na kome će raditi u Beobgradu.

Klara Ravat je rođena u Barseloni. 2009. godine se preselila u Holandiji da bi studirala na Kraljevskoj umetničkoj akademiji u Hagu, gde je počela da radi kao eksperimentalni sineasta. Takođe radi na višemedijskim i mirisnim umetničkim projektima. Trudi se da pojača senzacije posmatrača kreiranjem kompozicija i ambijenata koji stvaraju poetične slike koje ostavljaju trag na ivici raspoznavanja i otuđenja.

Klara trenutno živi i radi u Berlinu.

Predavanje Perceptual experimentation Klare Ravat biće održano u Novoj Iskri u četvrtak, 10. septembra u 17.30 h. Predavanje će biti održano na engleskom jeziku, ulaz je slobodan.

Direr Nosorog 21. jul 3200. Direr u Beogradu Marko Tirnanić 3. septembar 2015. Izložba Marka Tirnanića „Sve je pod kontrolom“ u galeriji U 10 Slavimir Stojanović izložba retrospektivna 3. septembar 2015. Izložba „Complicate Simply“ – tri decenije rada Slavimira Stojanovića Ema Fik "Snippets of Serbia" 21. jul 2400. Izložba i promocija knjige “Snipetts of Serbia” Eme Fik