Karkatag
28. jan
PULS GRADA · dizajn

Kroz predavanje „Karkatag kolektiv – Aktuelnosti“, članovi ovog umetničkog kolektiva će pričati o svom dosadašnjem radu i novim projektima nakon osvajanja prestižnih nagrada na svetskom nivou tokom 2015. godine, kao i o specifičnim iskustvima u radu sa publikom.

Nova Iskra ima veliko zadovoljstvo da predstavi predavanje umetničkog kolektiva Karkatag iz Beograda nakon veoma uspešne 2015. godine, tokom koje su osvojili više prestižnih priznanja za svoj rad u poljima interaktivne umetnosti i novih medija kroz specifičan, performativni pristup.

Nova iskra, Gavrila Principa 43
Nova iskra
Događaj na Facebooku

U predavanju naslovljenom Karkatag kolektiv – Aktuelnosti, članovi kolektiva će pričati o svom dosadašnjem radu i novim projektima, preispitujući nove izazove i metode rada uz nova sagledavanja starih projekta. Njihovi radovi imaju specifičnu i kompleksnu estetiku koju najčešće realizuju kroz mašine i kinetičke strojeve većih razmera sa ciljem da se istraže ponovne upotrebe odbačenih mehanizama i predmeta iz svakodnevnog života kroz njihovu zatečenu funkcionalnost, estetiku i istoriju.

Predavanje će se takođe fokusirati na složen pristup interakciji između njihovih radova i slučajnih posmatrača koji u susretu sa radovima bivaju animirani da postanu performeri, dok prostor u kome se nalaze postaje specifična scenografija. Kompleksnost ove vrste interakcije sa publikom je izazvana kroz unapred „režirane“ efekte, što je još jedna od specifičnosti rada ovog kolektiva za koju su nagrađeni sa zlatnom medaljom za pokretanje dijaloga kao deo Nacionalne selekcije Srbije na Praškom Kvadrijenalu 2015. Krajem prošle godine Karkatag je nagrađen i za kolaborativni projekat The Machine koji se realizuje u više zemalja kroz zajednički rad sa britanskim kolektivima Collectif  i Then i koreografom Benom Djukom, takođe iz Britanije. Projekat kombinuje interaktivnu instalaciju i performans sa ciljem kreiranja specifičnog scenskog događaja u kojem je publika glavni akter. Nagrada pod nazivom The Oxford Samuel Beckett Theatre Trust predstavlja jedno od najvažnijih priznanja na evropskom nivou u polju vizuelne umetnosti i performansa, i podrazumeva produkciju u Barbican Centru u Londonu, najvećem centru za izvođačke umetnosti u Evropi, tokom 2016. godine.

Karkatag je formiran 2009. godine u Beogradu kao umetnički kolektiv koji se bavi teorijsko-praktičnim radom na polju kinetičke/mehaničke skulpture. Tokom godina, njihov rad je u najvećoj meri fokusiran na polja interaktivne umetnosti i novih medija sa snažnim performativnim pristupom. Učestvovali su na brojnim izložbama, festivalima i javnim performansima u Nemačkoj, Engleskoj, Poljskoj, Hrvatskoj, Švajcarskoj, Crnoj Gori i u nekoliko gradova u Srbije. Tokom 2015. godine su osvojili više prestižnih priznanja za svoj rad među kojima se ističu – Nagrada za razvoj u okviru britanskog programa Gone in 20 Minutes za nove umetničke projekte na otvorenom, kao i The Oxford Samuel Beckett Theatre Trust nagrada i produkcija u Barbican Centru u Londonu tokom 2016. u kolaboraciji sa britanskom grupom Collectif. Deo su asocijacije Nezavisna Kulturna Scena Srbije, a od 2010. vode neformalni rezidencijalni prostor u Svilajncu. Prošle godine takođe su pokrenuli  otvorenu radionicu Praksa Makrespace Belgrade u umetničkom prostoru Magacin u Beogradu.

Nove uspomene 26. januar 2016. Izložba “Nove uspomene”: Pobednički radovi sa konkursa za redizajn posuđa Metalac Izložba italijanske bižuterije 11. decembar 2015. Izložba „Lepota koja se nosi. Velika italijanska bižuterija“ od 11. decembru Design Week 11. novembar 2015. DESIGN WEEK u Novom Sadu Gradstor Design Hub 23. april 7600. Otvaranje novog prostora – Gradstor Design Hub