Kokice (ne) goje
15. apr
KULTURA · pozorište

„Kokice (ne) goje” je monodrama koja govori o velikim problemima malog tinejdžerskog sveta, o zamršenim odnosima svakodnevice i zdravom antagonizmu bez koga zapravo nema zdravog odrastanja. Monodramu po tekstu Jelene Paligorić izvešće mlada glumica Marija Stokić, dok digitalnu video scenografiju sobe u kojoj glavna junakinja Zoja boravi, kao i ton same predstave radi vizuelni umetnik Marko Radojković. “

do
Dom omladine Beograda, Makedonska 22
Kišobran teatar
200
Događaj na Facebooku

Cilj predstave je edukacija mladih. Tekst je inspirisan tinejdžerskim godinama, ali i pankom. Autorka Jelena Paligorić kaže:

“Tinejdžerstvo vidimo kao ozbiljan period, onaj u kome se postaje čovek. Takođe, izvor je nepresušne kontradikcije koja sama po sebi može da bude jako duhovita. Govorim o onoj drugoj strani mladih – koji nisu marginalizovani, koji nisu zavisnici, koji nisu delikventi. Govorim o onim tinejdžerima čiji su najveći problem zaljubljivanje, roditelji i škola. U nekom drugom planu nazire se i neizostavni sukob sa svetom, koji svaki mladi čovek ima.”

Kokice (ne) goje je monodrama o tome kako vidimo sebe. O tome kako nekad tragične stvari mogu da budu banalne. Jer, svakome je svoj problem najveći, pa i tinejdžerima. To je ono što često zaboravljamo. Kokice (ne) goje su omaž nežnosti, neodraslosti, malim problemima, muzici, zaljubljenosti. Ona se bavi problemom percepcije tinejdžerskog tela, a poruka koju nosi staje u jednu rečenicu – budi ono što jesi.

Beogradski festival igre 30. mart 2014. 11. Beogradski festival igre Nacionalni balet Španije 28. mart 2014. Nacionalni balet Španije u Sava Centru Kabare 23. mart 2014. Kabare „Ivo Andrić“ u Sava Centru MOVE 20. februar 2014. MOVE – međunarodni pozorišni trening sa performansom