Mladen Milosavljević(1)
4. jul
KULTURA · knjige

Pisac Mladen Milosavljević će u sredu, 4. jula, u art galeriji „Polet“ (Cetinjska) predstaviti svoj debitantski roman „Kal juga“.
Ovo delo, koje u osnovi predstavlja istorijski roman sa elementima fantastike i trilera, bavi se manje poznatim epizodama iz nacionalne istorije, kao što su otkriće Lepenskog Vira i epoha takozvane Kraljevine Srbije s početka 18. veka.
Na književnoj večeri biće reči o nekima od protagonista romana, inače istorijskim ličnostima koje su manje poznate široj javnosti, njihovim neobičnim sudbinama i značaju za našu istoriju. Takođe, biće reči i o mitskim bićima iz narodnih verovanja i predanja, vampirima, zduhaćima i vodenim vilama i demonima, koja zauzimaju važan deo ovog romana.

do
Polet, Cetinjska 15
Polet
Besplatno
Događaj na Facebooku

Sinopsis romana: Leta 1967. godine, u toku radova na lokalitetu Lepenski vir, grupa arheologa pronalazi ostatke nepoznate civilizacije. Kako vreme odmiče, sve više se čini da su otkrićem nalazišta i neobičnih ribolikih skulptura, arheolozi oživeli nešto mračno, drevno i tajanstveno, nešto što vlasti po svaku cenu pokušavaju da sakriju.

Tačno dvesta pedeset godina ranije, ispred beogradske tvrđave sprema se do tada najveća bitka za Beograd. Austrijska carska vojska, na čelu sa vojskovođom i princom Eugenom Savojskim, opkoljena je višestruko brojnijim turskim snagama. Iznenada, bojište prekriva gusta magla, pod čijim okriljem Austrijanci razbijaju neprijatelja. Putevi čuvenog vojskovođe i njegovih pratilaca volšebno će se ukrstiti sa putevima stanovnika Lepenskog vira, vodeći ih do tajne stare bezmalo osam milenijuma.

7. Beogradski festival evropske književnosti logo 26. jun 2018. 7. Beogradski festival evropske književnosti u Domu omladine Noc_knjige_PLAKAT_jun_2018_45x65cm 8. jun 2018. Noć knjige 8. juna od 17 sati do ponoći Dejvid Homel 6. jun 2018. Dejvid Homel u Beogradu: Susret i razgovor sa čitaocima Prilog istoriji radosti prednje korice 30. maj 2018. Promocija romana „Prilog istoriji radosti“ Ratke Denemarkove · · · · ·