Ugljesa Sajtinac
31. jan
KULTURA · film/TV

Autori dokumentarnog filma „Šajtinac i tri priče“ su Milan Kićevac i Boško Milosavljević. Film je nastao u produkciji „LHS studija“ iz Beograda.

U filmu „Šajtinac i tri priče“ pisac Uglješa Šajtinac govori o svojim proznim knjigama i o svojim dramama. O književnosti Uglješe Šajtinca govore njegove kolege, pisci i kritičari, saradnici i prijatelji.

Poznat i uspešan i kao dramski pisac, Uglješa Šajtinac je knjigama objavljenim u protekloj deceniji stekao glas jednog od vodećih pisaca nove generacije u srpskoj književnosti.

U izdanju „Arhipelaga“ objavljeni su piščeva najpoznatija knjiga roman „Sasvim skromni darovi“ i knjiga priča „Banatorijum“. „Arhipelag“ je do sada objavio tri ponovljena izdanja romana „Sasvim skromni darovi“, za koji je pisac dobio Evropsku nagradu za književnost 2014. godine, kao i Vitalovu nagradu za najbolju knjigu godine i Nagradu „Bora Stanković“. Roman Uglješe Šajtinca objavljen je u Bugarskoj, Makedoniji, Mađarskoj i Sloveniji, dok su prava za ovaj roman prodata za italijanski, ukrajinski, albanski, rumunski i poljski jezik. Izdanja u ovim zemljama biće objavljena u nekoliko narednih meseci.

Jugoslovenska kinoteka, Kosovska 11
Jugoslovenska kinoteka

U romanu Sasvim skromni darovi s velikom snagom, umetničkom energijom i autentičnom emocijom govori se o neposredno proživljenom savremenom iskustvu. U ovom izuzetnom epistolarnom romanu dva brata razmenjuju e-mailove u kojima svedoče o svojoj američkoj i srpskoj, njujorškoj i banatskoj svakodnevici. Kroz sudbinska iskušenja članova jedne porodice na uzbudljiv i upečatljiv način pripoveda se o najizazovnijim društvenim pitanjima našeg vremena.

Za knjigu priča Banatorijum Uglješa Šajtinac je dobio Andrićevu nagradu za najbolju knjigu priča objavljenu u 2014. godini. Banatorijum predstavlja žestoko i nepotkupljivo delo u kome Banat postaje mitsko mesto svakodnevice gde se u sudbinama ljudi otkrivaju prvorazredna pitanja modernog života.

ljubavni slucaj 26. januar 2017. Rimejk legendarnog filma „Ljubavni slučaj“ Devdas-Indijski film 26. januar 2017. Festival indijskog filma la_la_land_review_emma_stone_ryan_gosling 25. januar 2017. FEST INTRO: Premijera filma “La La Land” saga3 cover 11. januar 2017. Premijera domaće komedije „Saga o tri nevina muškarca“ · · · · · · ·