Dnevnik mašinovođe
2. jul
KULTURA · film/TV

Svaki mašinovođa, tokom svoje profesionalne karijere, nenamerno ubije 20 – 30 ljudi. Žrtve su obično samoubice, nepažljivi, pijani, ili samo odsutni ljudi. Ovo je tragična komedija o nevinim ubicama i njihovim životima.

Sa nestrpljenjem očekivana, domaća premijera filma Dnevnik mašinovođe zatvara 9. Cinema City festival. Dnevnik mašinovođe je treće dugometražno ostvarenje višestruko nagrađivanog reditelja Miloša Radovića, koje će svetsku premijeru imati na Moskovskom filmskom festivalu, i to kao srpski predstavnik u okviru glavnog takmičarskog programa. Samo nekoliko dana nakon ove premijere, Dnevnik mašinovođe će prvi put biti prikazan domaćoj publici na zatvaranju 9. Cinema City internacionalnog filmskog festivala, u subotu, 2. jula u 21h na Amstel Open Air Cinema u Novoj kreativnoj četvrti, u Novom Sadu.

Amstel Open Air Cinema, Limanski park
Cinema City
Događaj na Facebooku

Deveto izdanje Cinema City festivala, koje se održava od 25. juna do 2. jula, u Limanskom parku i Kineskoj četvrti, u Novom Sadu, donosi, kao i svake godine, širok i nesvakidašnji filmski izbor predstavljen kroz pažljivo osmišljene filmske selekcije. Posebnu pažnju gledalaca će nesumnjivo privući domaća premijera filma Dnevnik mašinovođe, višestruko nagrađivanog reditelja Miloša Radovića, u kome jednu od glavnih uloga tumači Lazar Ristovski, koji je uz Petra Ristovskog i producent ovog ostvarenja.

Prema rečima Radovića „sedam dugih godina bilo je potrebno Lazaru i meni da smislimo, snimimo i završimo film o mašinovođama“. Ovo ostvarenje je nedavno predstavljeno na marketu filmskog festivala u Kanu, a svetsku premijeru će doživeti na Moskovskom filmskom festivalu, i to kao jedini srpski predstavnik u okviru glavnog takmičarskog programa. Ubrzo nakon ove premijere, i domaća publika će imati priliku da prvi put pogleda Dnevnik mašinovođe na zatvaranju 9. Cinema City internacionalnog filmskog festivala, u subotu, 2. jula u 21 h na Amstel Open Air Cinema u Novoj kreativnoj četvrti, u Novom Sadu.

Miloš Radović u ovom ostvarenju donosi vizuelno besprekornu tragičnu komediju. Činjenica da voz ne može da se zaustavi najmanje 700 metara nakon što je kočnica aktivirana, oslobađa mašinovođe svake odgovornosti. Nevinost za nebrojene žrtve – čini ove masovne ubice grupom ljudi sa posebnim mentalnim i psihološkim profilom. Ovo je tragično-humorna melodrama o nevinim ubicama i njihovim životima.

Lazar Ristovki u filmu tumači Iliju, šezdesetogodišnjeg mašinovođu, na korak do penzije. On drži neslavan rekord od 28 gaženja tokom karijere. Njegov devetnaestogodišnji usvojeni sin Sima, koga tumači Petar Korać, priprema se da nastavi porodičnu tradiciju. Ilija ga upoznaje sa poslom i činjenicom da su nesreće neizbežne. Sima se plaši, on ne želi da postane ubica. Najviše ga zanima koliko će vremena proći dok mu se ne desi prvo gaženje. Sima počinje sam da vozi. Nervozan je, uplašen, noću ne spava. Dani prolaze… Prva nedelja, druga nedelja…još nikog nije zgazio! Sima sve sporije vozi, često zaustavlja voz, izlazi iz lokomotive, gleda da li neko leži na pruzi. Prolaze dva meseca i – ništa. Sima više ne može da izdrži, on prosto mora nekoga da zgazi…

Film je snimljen u produkciji ZILLION FILM (www.zillionfilm.com), a pored Filmskog centra Srbije njegov nastanak pomogli su i Pokrajinski sekretarijat za kulturu Vojvodine, Inter Film, Hrvatski audiovizuelni centar i Eurimaž. Distributer filma je Art Vista.

Rambo Amadeus 25. jun 2016. Rambo Amadeus zatvara ovogodišnji Cinema City Cinema City 25. jun 2016. Cinema City predstavlja 29 najboljih svetskih niskobudžetnih filmova Dok'n'Ritam festival u DKSG-u 8. jun 2016. Prvi Festival muzičkog dokumentarnog filma „DokʹnʹRitam“ u DKSG Festival subverzivnog filma plan B cover 27. maj 2016. Festival subverzivnog filma „Plan B“ – delimo karte · ·